Генерал США Бен Годжес: якщо сприймати контрнаступ ЗСУ як одну велику операцію, всі дороги ведуть до Криму

Колишній командувач Сухопутних сил США у Європі генерал-лейтенант Бен Годжес вважає, що Збройні сили України можуть звільнити території, захоплені Росією після 23 лютого, вже до кінця цього року. А до літа 2023-го ЗСУ звільнять Крим.

Про це він розповів в інтерв'ю Радіо Свобода.

Бен Годжес вважає, що Україна здобула незворотну перевагу у війні. "Україна досягла незворотного імпульсу. Досі тривають важкі бої у Бахмуті, а також у Херсонській області. Протягом останніх кількох тижнів росіяни начебто забирали з Херсону мирних жителів, а також грабували все, що не прибито до підлоги.

І я передбачаю, що в Херсоні та навколо нього триватимуть бої кілька тижнів, поки українці не знищать усіх росіян, які є на правому березі Дніпра.

Але подумаймо про український контрнаступ, який почався у вересні. Сприймайте це як одну велику операцію. І тому ліве крило контрнаступу – це операція, яка спустилася з Харкова, зараз є біля Донецька і рухається на Маріуполь.

Інше крило – у Херсоні. Отже, це праве крило. Тож обидва ці крила сходяться до Криму. Всі дороги ведуть до Криму. І коли вони наближатимуться все ближче й ближче, вони зможуть застосувати HIMARS та інші засоби високоточного ударів великої дальності для ураження російських цілей у Криму.

І як тільки вони почнуть застосовувати високоточну зброю по російських авіабазах і пунктах зберігання чи матеріально-технічного забезпечення та військово-морських об’єктах у Криму, то я думаю, що Крим стає непридатним для оборони росіян. І саме тому, я вважаю, Україна звільнить Крим до літа", – пояснює генерал.

6287740e44e71.jpeg

Бен Годжес. Фото: US Embassy

Годжес пояснює, на що його оптимістичні прогнози будуються не на традиційному способі ведення війни з розгортанням масштабних сухопутних наступальних операцій.

"Якщо ви думаєте про це лише в конвенційному плані: як-от пряма атака через Перекопський перешийок чи якийсь інший спосіб наземно потрапити на півострів, тоді це важко. Це завжди було традиційною оборонною лінією для захисту Криму протягом століть. Але це не відбуватиметься у вакуумі.

Коли українські сили почнуть застосовувати високоточну зброю по кожному аеродрому та по кожній військово-морській базі в Криму, російські сили стануть дуже вразливими.

І якщо російські сили не зможуть поповнити запаси наземним шляхом через Маріуполь, тоді, я думаю, вони усвідомлять, що у них там справжня біда, і Генштабу Росії доведеться вирішувати, скільки вони готові втратити і чи є у них ще щось, що вони можуть кинути у боротьбу", – каже екскомандувач Сухопутних сил США у Європі.

Годжес прогнозує, що у Маріуполі російські війська опиняться у пастці. "Будь-які російські війська, які є в Маріуполі, нічого не захищають. Ніхто з них не захоче бути там. Вони побачать, що опинилися в пастці спиною до Азовського моря, а це зовсім інший збіг обставин.

Тож це не просто ситуація, коли хтось нападає, а хтось захищається. Я не применшую пов’язаних із цим викликів, але вважаю, що Україна має вищу мотивацію. Весь світ бачить це. Всі бачать, що українські воїни і народ мають вищу волю у боротьбі", – наголошує генерал.

За словами Годжеса, ключова вразливість російської армії – це застарілі підходи до введення війни та залежність від логістики.

"Коли справа доходить до випробування логістики, росіяни мають проблеми. У них закінчуються можливості. Більшість їхнього обладнання найвищої якості була знищена або недоступна через те, що їхня логістична система настільки виснажена.

Ми всі повинні зрозуміти, що Росія зазнає поразки старомодним способом. Вони зазнають поразки на полі бою. Чорноморський флот – нуль допомоги, окрім запуску ракет, їх ніде на Чорному морі немає. Вони ховаються від українських протикорабельних ракет і тепер переживають через українські безпілотники. Тому, звісно, ще зарано планувати парад перемоги, але я – оптиміст", – резюмує Бен Годжес.

стратегія звільнення півдня тактика контрнаступ зсу крим маріуполь

Знак гривні
Знак гривні