У НАТО вважають, що після визволення Херсона Україна могла б почати переговори з РФ, – La Repubblica

У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі вважають, що битва за Херсон має не лише велике стратегічне і військове значення, а й політичне і дипломатичне. Адже якщо витіснити російську армію з міста, яке служить воротами до Азовського моря і Криму, це відкриє реальну можливість для початку перших справжніх переговорів з Москвою.

Про це пише італійське видання La Repubblica, інформує ZN.ua.

Лідери НАТО і представники ЄС вважають, що армія Росії зараз під великим тиском. Вона не може дати успішну відповідь на наступ України. Тому Москва реагує тим, що знищує цивільну інфраструктуру і будує укріплення для оборони захоплених територій. Російська мета зараз – це сповільнити просування української армії. Херсон – це не просто місто. Воно важливе для встановлення контролю над водними ресурсами і відкриття доступу до моря.

Саме тому США доносять до своїх союзників і до уряду України сигнал про те, що після визволення Херсона можуть початися переговори. І Київ буде вести їх з позиції сили. Видання пише, що Білий дім вперше почав допускати можливість конкретного шляху до такого діалогу. Але без Херсона нічого не буде. Тому що якщо почати переговори з Москвою просто зараз, це дасть російській армії час перегрупуватися і накопичити сили. Іншими словами, спочатку повинні бути закріплені стратегічно необхідні позиції. А тоді вже можна починати розмову, «тримаючи ножа за руків’я, а не за лезо».

Видання пише, що саме тому Вашингтон і НАТО передають Києву озброєння, яке дозволить не лише збивати іранські безпілотники, якими користується Росія, а й техніку, необхідну на херсонському напрямку. За даними La Repubblica, контакти між США і їхніми союзниками в НАТО відбуваються зараз на щоденній основі.

Видання також зазначає, що ще кілька місяців тому існувало припущення, що поразки на полі битви призведуть до перевороту в Кремлі. Зараз надії на це відкинули. Крім того, США турбують відносини з Китаєм. Тепер у Вашингтоні нібито вважають, що «цілковита поразка Владіміра Путіна принесе більше шкоди, ніж користі». Тому що це призведе до того, що російський автократ «віддасть Китаю контроль над Росією». Тому вважається, що краще мати ворожого, але стриманого і незалежного від Пекіна лідера в Москві.

La Repubblica сумнівається, що переговори між Україною і Росією після визволення Херсону принесуть мир. Найпевніше, з’явиться перемир’я, а також буде продовжена дія зернової угоди.

НАТО переговори звільнення півдня херсон

Знак гривні
Знак гривні