Зенітно-ракетні комплекси NASAMS та ASPIDE вже в Україні

В Україну прибули нові засоби протиповітряної оборони.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

"Дивіться, хто до нас завітав! В Україну прибули зенітно-ракетні комплекси NASAMS та Aspide! Ця зброя значно посилить українську армію та зробить наше небо безпечнішим. Ми й надалі будемо збивати ворожі цілі, які нас атакують. Дякую нашим партнерам: Норвегії, Іспанії та США".

ЗРК NASAMS

Україна очікувала прибуття двох батарей ЗРК NASAMS на початку листопада. В кінці жовтня стало відомо, що компанія-виробник Raytheon Technologies вже передала їх уряду США.

Це дві перші з восьми батарей ЗРК NASAMS, які надійдуть в Україну від партнерів.

CTV-2a.jpg

ЗРК NASAMS. Фото: Raytheon

Як інформує "Мілітарний", NASAMS виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg.

До складу комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції (РЛС) Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg.

Raytheon відповідає за постачання своїх ракет класу «повітря-повітря» середньої дальності AIM-120 AMRAAM для цієї системи, а Kongsberg постачає пускові установки.

Кожна пересувна пускова установка має шість контейнерів із зенітними ракетами. ЗРК знаходиться на озброєнні або доставляється в 12 країн.

Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

ЗРК ASPIDE

ЗРК ASPIDE Україна отримала від Іспанії. Повідомлялося, що Сили оборони України отримають одну батарею цього комплексу та ракети до неї.

Наземний зенітно-ракетний комплекс (ЗРК) «Spada Aspide» ще відомий під назвою «Skyguard Aspide». Це спільна італійсько-швейцарська розробка.

large_c5_vkudwyaa5scs_1fd85eb83a.jpg

«Skyguard Aspide»

Комплекс сконструювали у процесі модифікації ракети «Aspide» для її використання на сухопутних платформах. Ракетний комплекс базується на американській RIM-7E Sea Sparrow.

Ракета має напівактивний радар. Радіус дії – 35 км. Висота ураження цілей – 8000 м. Швидкість польоту – 1324 м/с. Вага бойової частини – 30 кг.

Також Україна очікує на постачання ЗРК HAWK від Іспанії. Очікується, що Італія та Франція передадуть ЗРК STAMP-T. Також уряд Франції повідомив про передачу Україні комплексів Crotale.

ППО захист неба військова допомога західна зброя

Знак гривні
Знак гривні