"Путін воюватиме доти, доки його армію не буде знищено. Українці зроблять це", – американський експерт

Глибинна запорука успіху в будь-якій війні – це бажання народу та його армії завзято боротися, тому Росія вже програла війну.

Про це в інтерв'ю Forbes.ua розповів Джон Спенсер – колишній військовий, завідувач кафедри Інституту сучасної війни у Вест-Пойнті, який є одним з найкращих у світі експертів із ведення бойових дій у міських умовах.

Спенсер наголошує, що російсько-українська війна разюче відрізняється від війн останніх десятиліть.

"Це війна за виживання цілого народу, а не просто за збереження влади політичного керівництва. Держава, яка має ядерну зброю, хоче повністю знищити цілу країну. У памʼяті спливають картини Другої світової. Такого не було навіть під час великих воєнних конфліктів.

Наприклад, у Сирії, де насправді триває громадянська війна. Або, наприклад, під час операції «Свобода Іраку», в якій я брав участь. Тоді стояла мета повалити Саддама Хусейна, і коли її було досягнуто, владу негайно передали іракцям.

Тому світ прийшов на допомогу Україні: союзники сказали, що не дозволять злочинному режиму захопити чужу країну силою", – каже військовий експерт.

Джон Спенсер зазначає, що військове командування та українські захисники його вразили.

"Я закінчив військову академію Вест-Пойнт і викладаю тактику. Тому знаю, що з війни в Україні можна дістати безліч уроків. У багатьох країнах поширена ідея тотальної боротьби з агресором, тотального опору. Але вони не знають, як цю ідею здійснити. З воєнного погляду українці нагадують усьому світові про те, що головне – це воля до опору, воля до перемоги.

Технології, озброєння, логістика, розвідка – це дуже важливо. Але глибинна запорука успіху в будь-якій війні – це бажання народу та його армії завзято боротися", – пояснює він.

313430434_449600414019709_1243701906173193752_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

На думку Спенсера, оголошена у Росії мобілізація демонструє розпач Путіна і суттєво не вплине на перебіг війни.

"Важливим є вже сам факт того, що Росії довелося вдатися до мобілізації. Що людей буквально відловлювали на вулицях. Що від 400 000 до 700 000 російських чоловіків тікали з країни, ховаючись від повісток. Путін так і не зміг переконати своє населення, що ця війна є чимось більшим, ніж його персональна помста. Він не має резервів.

Нарощування армії за рахунок ненавчених та погано оснащених солдатів нічого не змінить. Загинуть ще десятки тисяч російських військових. Думаю, це жест розпачу. Але це ще й ознака того, що, попри поразки, Путін воюватиме доти, доки його армію не буде знищено повністю. Українці можуть її знищити та зроблять це".

Це не війна 2008-го в Грузії й не 2014-й. Українці бачили, що росіяни робили в Бучі, Ізюмі й інших містах. Вони розуміють, що борються за своє право жити. А росіяни не розуміють, за що борються. Це означає, що Росія вже програла війну, – переконаний Спенсер

Військовий експерт вважає, що російсько-українську війну можна було б закінчити значно швидше, якби Захід, зокрема США, надав Україні далекобійні ракети, сучасні танки, літаки.

"Ця війна впливає на всіх – на світову економіку, глобальні ланцюжки постачання продовольства, політичний клімат. Якщо ми хочемо, щоб війна закінчилася швидше, ми маємо давати більше зброї", – резюмує Спенсер.

стратегія перемога україни тактика зсу оборона України

Знак гривні
Знак гривні