Євросоюз готовий постачати електроенергію в Україну в разі її дефіциту через обстріли

Якщо в Україні виникне гострий дефіцит електроенергії через російські атаки на енергосистему, Євросоюз розглядає можливість постачати електроенергію в Україну.

Про це заявила єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон в інтерв'ю УНІАН.

"У нас є необхідні передумови для того, щоб ЄС постачав електроенергію до України. Перший крок був зроблений ще в березні, коли ми за два тижні синхронізували українську енергомережу з мережею континентальної Європи, у чому багато хто сумнівався", – зазначила вона.

За її словами, у цій системі електроенергія може передаватися в обох напрямках. Це означає, що Україна може як експортувати, так і імпортувати електроенергію з ЄС.

"Очевидні країни, які могли б продавати електроенергію Україні – це, звичайно, її найближчі сусіди. Обсяги, які вони можуть надати, обмежені потужностями для торгівлі, погодженими в рамках європейської енергомережі ENTSO-E. Ми продовжуємо дуже тісно співпрацювати з ними, аби збільшувати цей ліміт", – сказала Сімсон.

Також, за словами єврокомісарки з питань енергетики, з початку повномасштабної війни Україна надсилає Єврокомісії, країнам-членам і компаніям списки потреб в енергетиці.

"У Комісії функціонує система, в якій українські потреби одразу стають доступними для держав-членів, які можуть розміщувати в системі конкретні позиції, які вони можуть запропонувати. Комісія допомагає з організацією та оплачує транспортування. Далі товари доставляються до хабів на кордоні між ЄС та Україною.

Ми повністю усвідомлюємо, що потреби значні. Я працювала упродовж цієї кризи з міністром Галущенком, щоб гарантувати, що ми реагуємо на потреби України і робимо це швидко. Хоча ЄС виконує свою частину, зрозуміло, що ми не можемо задовольнити всі потреби України поодинці. Це мають бути спільні зусилля ЄС, держав-членів, фінансових установ, наших міжнародних партнерів і приватного сектору.

Я закликала усіх міністрів енергетики ЄС активізувати свої зусилля, і я звертаюся до наших міжнародних партнерів, а також до глобальних енергетичних компаній, які виробляють необхідне Україні обладнання, з проханням про пріоритетний режим", – розповіла Кадрі Сімпсон.

1 листопада європейська комісарка Кадрі Сімсон прибула з візитом до Києва.

"Я сьогодні в Києві, щоб допомогти збільшити підтримку енергетичного сектору України. Українська енергетична інфраструктура зазнає цілеспрямованої атаки з боку Росії – жорстока та нелюдська тактика, щоб спричинити людські страждання з наближенням зими", – написала вона.

Під час брифінгу у Києві Сімсон повідомила, що Європейський Союз вже готовий виділити €25,5 млн для нагальних потреб постачання та забезпечення електроенергією України. Спільно із міністром енергетики Германом Галущенком та енергетичною спільнотою Сімсон запускає кампанію, яка має на меті залучити приватний сектор до постачання необхідного Україні обладнання.

Перебуваючи в Києві, єврокомісарка оглянула наслідки обстрілів критичної інфраструктури, а також зустрілася з Володимиром Зеленським. Президент України звернув увагу на доцільність створення платформи для підтримки української економіки, зокрема енергетичної сфери, на зразок контактної групи у форматі «Рамштайн».

«Ця платформа, такий «економічний Рамштайн», будується й почне працювати. Питання енергетики сьогодні йде поруч із фінансовою кризою та дефіцитом зброї, тому має бути створений такий майданчик», – сказав він.

атаки на енергосистему електроенергія енергетична безпека україна-єс

Знак гривні
Знак гривні