Чехія візьме участь у понад 50 проєктах для посилення ЗСУ і підтримає членство України в НАТО

Міністри оборони України та Чехії Олексій Резніков та Яна Чернохова у межах міжурядової консультації Україна – Чехія обговорили подальшу співпрацю щодо посилення Збройних сил України.

Про це Олексій Резніков повідомив у Twitter. Він анонсував понад 50 проєктів за участю Чехії, спрямованих на посилення української армії.

“Чудова зустріч з моєю чеською колегою Яною Черноховою. На порядку денному: 50+ проєктів для посилення армії України за участі Чехії” – написав очільник МОУ.

Крім того, міністри оборони України та Чехії обговорили ситуацію на фронті, постачання озброєння та техніки Україні, можливості розширення проєктів у сфері протиповітряної оборони.

Чернохова повідомила, що відбулася перша міжурядова консультація України та Чехії, де обговорювалася подальша гуманітарна та військова допомога Україні у боротьбі з російською агресією, участь Чехії у післявоєнному відновленні України.

Також вона вручила Резнікову "подарунок для Путіна".

FgaYpY3WQAE1LxP.jpg

Олексій Резніков і Яна Чернохова

У понеділок до Києва прибула делегація уряду Чехії на чолі з прем’єр-міністром Петром Фіалою, яка взяла участь у першому в історії спільному засіданні українського і чеського урядів.

Під час цього візиту президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала підписали спільну декларацію щодо євроатлантичної перспективи України.

01659e1731f34d4f7ee28de2b5c59eb2_1667234945_extra_large.jpeg

Петр Фіала і Володимир Зеленський

У декларації визначені “пріоритетні напрями співпраці між Україною та Чехією” в межах курсу на набуття Києвом повноправного членства в Північноатлантичному Альянсі.

“З підписанням документа на рівні президента України та прем’єр-міністра Чехії зафіксовано підтримку чеською стороною перспективи набуття Українською державою членства в НАТО, щойно дозволять умови”, – зазначили у пресслужбі президента України.

Крім того, Чехія в декларації закріплює намір продовжити надання потужної військової, технічної, оборонної та гуманітарної підтримки Україні.

Як наголосив Володимир Зеленський, це – перший документ, який підписує Україна з метою прискорення євроатлантичної інтеграції.

«Ми зафіксували цією декларацією, що посилюватимемо співпрацю, щоб забезпечити стандарти НАТО в Україні. Чехія підтвердила, що підтримує нашу державу в тому, щоб ми стали повноправним членом Альянсу, щойно дозволять умови», – сказав президент.

україна-нато україна-чехія зсу союзники україни

Знак гривні
Знак гривні