"Усе набагато страшніше, ніж собі уявляють у Німеччині", – Штайнмаєр після візиту в Україну

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр після візиту в Україну 25 жовтня заявив в інтерв'ю німецькому виданню Tagesschau, що там "все набагато страшніше", ніж вважають люди у його країні.

"Усе набагато страшніше, ніж ми собі уявляємо в Німеччині. Мене шокували історії, які нам розповідали", – сказав він.

За словами Штайнмаєра, "кожен, хто може думати та співчувати, хоче, щоб бойові дії в Україні припинилися".

Водночас президент ФРН уточнив, що "мир має бути справедливим".

"Це означає, що суверенітет, незалежність і територіальна цілісність України мають бути збережені. Наразі ми не на тому етапі", – розчарував він тих, хто очікує на швидке припинення війни.

Нагадаємо, під час візиту в Корюківку на Чернігівщині Штайнмаєр був змушений спуститися в укриття через повітряну тривогу.  Сирена прозвучала, коли Штайнмаєр спілкувався зі ЗМІ.

Як пише видання Spiegel, німецькому президенту довелося "вести спонтанну розмову" з цивільним населенням у бомбосховищі

20221025163730-6741.jpeg

Штайнмаєр у Корюківці. Фото: Rebeccf Barth/Twitter

У Києві Франк-Вальтер Штайнмаєр зустрівся з Володимиром Зеленським. Після зустрічі президент України заявив, що разом з президентом Німеччини вони схвалили спільну заяву, яка закріплює особистий патронат президента ФРН над процесом відновлення Чернігівщини.

Також за словами Зеленського, президенти обговорили фінансову і подальшу політичну підтримку України. “окремо і дуже детально зупинилися на питаннях відбудови України яка потрібна вже зараз, особливо перед зимою, а не тільки стратегічно після закінчення війни”.

Під час візиту до України Штайнмаєр в інтерв'ю телекомпанії ARD застеріг від надмірної економічної залежності Німеччини та Європи від Китаю, відштовхуючись від подібного досвіду з Росією, який виявився хибним.

"Історія європейсько-російських та німецько-російських відносин – свідчення відсутності гарантій того, що економічна співпраця призводить до політичного зближення. Ми всі тепер маємо жити з наслідками цієї помилки", – сказав глава німецької держави, маючи на увазі російське повномасштабне вторгнення в Україну.

За підсумками візиту президент ФРН заявив, що його країна незабаром передасть ЗСУ ще два РСЗВ MARS II та чотири САУ Panzerhaubitze 2000.

Джерела: Укрінформ, Liga.net, DW

західна підтримка україна-німеччина штайнмаєр повітряні тривоги

Знак гривні
Знак гривні