Як Україна протидіє знищенню енергосистеми і як їй може допомогти Захід, – The Economist

Росія цілеспрямовано й методично обстрілює енергетичну інфраструктуру України, явно керуючись рекомендаціями російських енергетиків, які діють у зв'язці з військовими. Україна намагається зупинити Росію від знищення енергосистеми, однак самих лише її зусиль замало.

Про це пише The Economist.

"Я вважаю, що фахівці з енергетичного сектору РФ допомагали російським військовим, – каже виконавчий директор найбільшої приватної енергетичної компанії України ДТЕК Дмитро Сахарук. – Вони ретельно обирали цілі, робили все це дуже методично".

Першочерговими цілями Росії були електричні підстанції, які з'єднують різні частини української енергосистеми. По деяких з них було випущено до десяти ракет. Мета полягає в тому, щоб розбити систему на частини так, щоб енергія не могла переміщуватися між різними регіонами країни для збалансування навантаження. У серйозних випадках це може навіть призвести до відключення значної частини енергосистеми.

Читайте також: "Ключова проблема – обладнання, особливо автотрансформатори". Голова ДТЕК про удари по енергосистемі

Другий набір цілей – це електростанції. Вони більші, і їх важче вивести з ладу, але станом на минулий тиждень щонайменше 30% енергетичних потужностей країни було пошкоджено, за даними оператора національної мережі Укренерго. Зменшення потужності підвищує ризик того, що під час пікового попиту система може зазнати повсюдних відключень електроенергії. Через це заводи можуть припинити роботу. У гіршому разі, каже Сахарук, заводам бракуватиме струму, необхідного для повторного запуску. Знеструмлення може тривати досить довго.

312445716_489286829905878_6537330460020289782_n.jpg

Фото: ДСНС

З березня українська мережа під’єднана до європейської, що дозволяє європейським постачальникам постачати електроенергію, якщо Україні її бракує. Але якщо зупинки зроблять мережу України надто нестабільною, Європі, можливо, доведеться відключити її, принаймні тимчасово, щоб запобігти впливу цієї нестабільності на її власну мережу. Це лише поглибить проблеми України.

Раптові зупинки можуть завдати шкоди іншій інфраструктурі та важкій промисловості. Наприклад, металургійний завод ArcelorMittal у Кривому Розі залежить від загальної електромережі підприємства, яке перетворює вугілля на кокс для своїх доменних печей. Якби раптово вимкнули електроенергію, її обладнання було б виведено з ладу, каже виконавчий директор ArcelorMittal Україна Мауро Лонгобардо. Тим часом у таких містах, як Київ, відключаться системи водо- та теплопостачання. За мінусової температури труби промерзають і тріскаються.

Щоб запобігти цьому, енергетичні оператори вводять стабілізаційні відключення електроенергії, щоб безпечно підтримувати попит нижче доступного обсягу. Енергетичні компанії намагалися створити сервіси, щоб попереджати мешканців, коли вимкнеться світло, але іноді відключення електроенергії непередбачувані.

Читайте також: Запрацював сервіс для пошуку вулиць, які планують відключати від електроенергії в Києві

Наразі нічне життя Києва триває аж до початку комендантської години. Міські хмарочоси все ще мерехтять. Але продовження цього процесу в умовах безперервних російських ракетних ударів вимагає геркулесівських зусиль. Укренерго заявляє, що має 70 ремонтних бригад, які безперервно працюють по всій країні.

Серйознішою проблемою є нестача обладнання. З весни західні енергетичні компанії постачають в Україну трансформатори, автоматичні вимикачі, генератори, кабелі тощо. Долучилися польські PGE і Tauron, французька Schneider Electric, німецькі EON і 50 Hertz, інші фірми з Фінляндії, Литви, Португалії та Америки. Але у порівнянні з тим, що Росія знищила під час своєї останньої хвилі ракетних ударів, це "крапля в морі", – каже директор з корпоративного управління, ризик-менеджменту та комплаєнсу компанії ДТЕК Олексій Поволоцький.

Частково проблема полягає в сумісності. Трансформатори використовуються для зниження потужності від високої напруги, що надходить від електростанцій, до напруги, яку можуть використовувати домогосподарства. Значна частина української енергосистеми використовує для цього стару радянську п'ятиступеневу систему. Західноєвропейські системи використовують різні напруги. Трансформатори побудовані для роботи з певною напругою, тому ті, що розраховані на західноєвропейські системи, не можуть замінити старі українські трансформатори.

Багато країн Центральної та Східної Європи раніше також використовували радянську схему напруги. Але вони здебільшого модернізували своє обладнання відповідно до стандартів ЄС. "Єдине місце [в Європі], де ви можете знайти обладнання [радянських часів] – це склади, де зберігаються старі трансформатори", – каже Дмитро Сахарук. Українська влада просить ці країни переглянути свої запаси та подивитися, що у них ще залишилося, зокрема непрацюючі агрегати, які можна було б розібрати на запчастини. За словами пана Сахарука, з 40 трансформаторів, які потрібно замінити, "ДТЕК" поки що зміг знайти лише три.

311980777_489286359905925_2530842397340055805_n.jpg

Фото: ДСНС

Окрім дефіцитних трансформаторів, в Україні може працювати багато іншого західного обладнання. Європейські вимикачі використовують інший тип ізоляційного газу, ніж радянські, але Сахарук каже, що вони можуть бути замінені. Вимикачі також можуть бути сумісними. Але навряд чи знайдеться багато таких великих компонентів, оскільки вони зазвичай виготовляються на замовлення. Замовлення нових компонентів у виробників може зайняти від пів року до трьох. Тому Україна просить західні фірми просунути її в початок черги й забрати вже замовлені майже готові компоненти.

Зрештою, Україна потребує кращої протиповітряної оборони для захисту своїх електромереж від російських атак. Нові ракетні комплекси IRIS-T, які постачає Німеччина, та норвезькі системи NASAMS допоможуть у цьому. Але Росія має велику кількість дешевих іранських безпілотників Shahed, які важко виявити за допомогою радарів. Україна стверджує, що її ППО збиває більш ніж половину з них. Але, судячи зі шкоди, завданої електромережі, цього недостатньо.

ДТЕК оцінює вартість обладнання, яке слід замінити, приблизно в $40 млн. Враховуючи, що компанія виробляє лише п'яту частину електроенергії в Україні, вартість для всієї української енергетики буде набагато вищою. Уряд не може дозволити собі заплатити за це.

Європейський банк реконструкції та розвитку вже дозволив країні перепрофілювати кредит у розмірі 150 млн євро (148 млн дол. США), призначений для модернізації електромережі, на підтримку її роботи. 24 жовтня він оголосив про подальші кредити на суму до 3 млрд євро, частково на модернізацію електромережі. За словами Поволоцького, буде потрібно набагато більше фінансування енергетики від іноземних донорів.

Захід вже будує плани на сотні мільярдів доларів допомоги для відновлення України після війни. Запобігання руйнуванню української електромережі та подальшому пошкодженню решти її інфраструктури видається мудрим капіталовкладенням.

енергетична криза обстріл інфраструктури допомога заходу електромережі

Знак гривні
Знак гривні