Китай має у Європі мережу з щонайменше 36 нелегальних поліцейських дільниць

Китай має у Європі розгалужену мережу нелегальних поліцейських дільниць. Дві з таких було виявлено в Нідерландах, через що МЗС країни вимагає вжити заходів, повідомляє NU.nl.

Китайська поліція керує двома нелегальними поліцейськими дільницями в Нідерландах з 2018 року. Найпевніше, Китай використовує ці осередки силовиків для тиску на китайців, які проживають у Нідерландах.

Поліцейські дільниці розташовані в Амстердамі та Роттердамі. У розмові з NU.nl в Міністерстві закордонних справ підтвердили, що китайські поліційні відділки є незаконними.

"Будуть вжиті відповідні заходи. Ми ставимося до цього дуже серйозно", – заявили у МЗС Нідерландів

china-heeft-illegale-politiebureaus-in-nederland-ministerie-wil-in-actie-komen.webp

Фото: nu.nl

На території Нідерландів діють щонайменше дві китайські поліцейські дільниці. Уряд Нідерландів ніколи не був офіційно поінформований про їхні дії.

На папері, наприклад, китайці можуть поновити там свої водійські права, але RTL Nieuws і Follow the Money після власного дослідження дійшли висновку, що з цих місць чиниться тиск на впливових китайців, що проживають у Нідерландах.

ЗМІ пишуть, що на китайських урядових сайтах і новинних платформах можна прочитати, що поліцейські дільниці збирають розвідувальну інформацію. Це теж проти правил, вважають експерти.

У вересні іспанська правозахисна організація Safeguard Defenders дійшла висновку, що 36 таких китайських поліцейських дільниць діють в Європі. Отже, дві з них базуються в Нідерландах.

За даними нідерландських ЗМІ, співробітники цих осередків силовиків здебільшого є ексвійськовими та колишніми співробітниками розвідки.

Європа розвідка поліцейська держава Китай

Знак гривні
Знак гривні