Ізраїль надасть США фотодокази застосування іранських дронів в Україні

Президент Ізраїлю Іцхак Герцоґ заявив, що надасть Сполученим Штатам Америки докази використання іранських безпілотників в Україні. Перебуваючи у Вашингтоні напередодні зустрічі в Білому домі з Джо Байденом, президент Ізраїлю наголосив, що "іранська зброя відіграє центральну роль у глобальній дестабілізації".

Про це повідомляє Times of Israel.

Герцоґ перебуває у Вашингтоні з візитом, який включатиме зустріч з президентом США. Перед від'їздом Герцог заявив, що найбільш актуальною темою на порядку денному буде "іранська загроза, яка дестабілізує не тільки Близький Схід, а і весь світ".

Офіс Герцоґа повідомив у вівторок, що президент поділиться фотодоказами, які показують, що Росія використовує передові іранські безпілотники у своїх атаках на Україну.

Протягом останніх тижнів західні держави неодноразово звинувачували Росію у використанні іранських безпілотників для атак на цивільне населення та електростанції в Україні, але як Москва, так і Тегеран заперечували ці звинувачення.

У вівторок офіс Герцоґа заявив, що ізраїльські співробітники служби безпеки застосували візуальний аналіз, щоб визначити, що фрагменти безпілотників, які застосовувалися в Україні, ідентичні тим, що розроблені в Ірані.

У заяві стверджується, що "попри заперечення Ірану і спроби приховати їх іранське походження шляхом додавання російського напису", очевидно, що частини безпілотників "ідентичні" іранським.

Untitled-1-8-640x400.jpg

Фото фрагмента збитого в Україні іранського безпілотника, який Ізраїль представить офіційним особам США

Очікується, що на фотографіях, якими Герцоґ поділиться з офіційними особами США, зображений іранський безпілотник Shahed-136, який запускається під час навчань в Ірані в грудні 2021 року, і той самий літальний апарат, який був збитий в Україні.

Фотодокази показують, що безпілотники в Україні мають багато однакових характеристик, включаючи їх структуру, розміри та нумерацію, заявили в його офісі.

"Іранська зброя відіграє центральну роль у глобальній дестабілізації, і міжнародне співтовариство має засвоїти цей урок, зараз і в майбутньому".

Герцоґ зустрівся з державним секретарем США Ентоні Блінкеном, який заявив, що іранські безпілотники спричиняють "жахливі" наслідки в Україні.

"Ми стоїмо разом проти небезпечних, дестабілізуючих і терористичних дій, які Іран здійснює в регіоні й далеко за його межами", – сказав Блінкен.

"Надання Іраном безпілотників Росії для подальшої агресії проти України та українського народу призводить до жахливих наслідків, і ми рішуче налаштовані протистояти цьому", – додав він.

росія-іран шахеди сша ізраїль

Знак гривні
Знак гривні