З чим стикається новий прем'єр Британії Ріші Сунак і чи довго протримається на посаді – The Economist

Британський тижневик The Economist пише про те, що потрібно зробити на посаді новому прем'єру Великої Британії Ріші Сунаку. ТЕКСТИ наводять дещо скорочений переклад статті.

У Великій Британії вже третій прем'єр-міністр за останні два місяці: 25 жовтня король Чарльз III попросив Ріші Сунака сформувати уряд.

Сунак, колишній канцлер скарбниці, напередодні був оголошений новим лідером Консервативної партії. Він переміг у поспішно організованому конкурсі без жодного голосування, ставши єдиним кандидатом, який зібрав 100 голосів, необхідних для участі у перегонах.

Сунак не обіцяє трансформаційної програми. Його завдання – врятувати фінансову довіру до Британії, придушити інфляцію та припинити цикл криз, що поглинули Консервативну партію. Сунак є п'ятим лідером партії з часу референдуму щодо Brexit у 2016 році. Він допоміг скинути третього, Бориса Джонсона, подавши у відставку з уряду в липні, коли тягар скандалу навколо Джонсона став занадто важким для нього. Четвертим лідером стала Ліз Трасс, яка здобула перемогу в літній передвиборчій кампанії, але оголосила про свою відставку з посади прем'єр-міністра 20 жовтня після 44 катастрофічних днів перебування на посаді.

"Сполучене Королівство – велична країна, але немає сумнівів, що ми стикаємося з глибокими економічними проблемами", – сказав Ріші Сунак у нехарактерно жорсткій заяві зі штаб-квартири партії. "Зараз нам потрібна стабільність і єдність, і я зроблю своїм пріоритетом об'єднати нашу партію і нашу країну".

Якщо він зможе протриматися на своїй посаді достатньо довго, щоб привести торі до нічого гіршого, ніж скромна поразка на наступних загальних виборах, він добре попрацює. Незначна консервативна більшість буде чимось дивовижним. Торі відстають від Лейбористської партії з відривом у понад 30 пунктів за результатами опитувань. Згідно з опитуванням YouGov, лідер лейбористів Кейр Стармер вважається кращим прем'єр-міністром 38% проти 29%. Сер Кейр має кращий рейтинг, ніж його суперник, у 389 виборчих округах проти 127 у Сунака.

Попри складність його завдання, Сунак вступає на посаду з перемогою. Будучи яструбом дефіциту, він провів літню кампанію, попереджаючи, що пакет Трасс із необґрунтованими скороченнями податків в умовах зростаючої інфляції схожий на казку. Вона його не послухала, і її сумнозвісний "мінібюджет" нефінансованих скорочень податків спровокував різкий розпродаж фунтів стерлінгів і державного боргу, що призвело до її власного швидкого кінця. Ціни на британські державні облігації різко зросли, коли перемога Ріші Сунака стала очевидною.

20221029_BRP501.jpg

Новий британський прем'єр Ріші Сунак. Фото: Getty Images

Син лікаря та фармацевтки індійського походження, Сунак став першим у країні, де ніколи не було темношкірого чи азійського прем’єр-міністра. Це є предметом великої гордості для більшої частини Консервативної партії. Лейбористська партія, яку завжди очолювали лише білі чоловіки, знає, що в цьому питанні вона відстає від часу.

Але великою вразливістю пана Сунака є той факт, що він є одним з переможців від глобалізації в той час, коли його партія і країна стали набагато більше перейматися долею тих, хто програв. Він познайомився зі своєю дружиною Акшатою Мурті, батько якої заснував індійський технологічний гігант Infosys, коли навчався на магістратурі в Стенфордському університеті. Він працював у банку Goldman Sachs та хедж-фонді TCI. Раніше цього року стало відомо, що громадянка Індії Мурті «не проживала» у Великій Британії з точки зору оподаткування через свій «непостійний статус», а Ріші Сунак донедавна мав американську грін-карту, яка дозволяла йому постійно проживати в США.

Іноді Сунака змальовують як соціального ліберала, можливо, через його молодість, прихильність до "Зоряних війн" і міленіальний "вайб" (в недавньому інтерв'ю він описав вживання "великої кількості глютену" як одну зі своїх "вад"). Проте його резюме взяте прямо з центрального кастингу торі: Вінчестерський коледж, Оксфордський університет та фермерський округ Річмонд, Північний Йоркшир.

Вперше обраний до парламенту у 2015 році, він був призначений молодшим міністром через три роки, а у 2019 році став головним секретарем скарбниці. Його великий прорив стався у 2020 році після того, як тодішній прем'єр-міністр Борис Джонсон попрощався з канцлером Саджидом Джавідом і Ріші Сунак покликали на його місце. Коли через місяць Британію вразив COVID-19, авторитет і популярність Сунака злетіли до небес через запровадження щедрої та швидкої програми компенсацій.

Після того, як влітку його рейтинг знизився в боротьбі з Ліз Трасс, він ще більше зблизився з правим крилом своєї партії. Він пообіцяв обмежити кількість біженців, яких прийме Британія. "Я хочу протистояти цій лівій культурі, яка, здається, хоче скасувати нашу історію, наші цінності та наших жінок", – повторював він під час передвиборчої кампанії. Наскільки це відповідає його справжнім поглядам, а наскільки політичній доцільності, достеменно не відомо.

Його основна увага на посаді прем'єр-міністра буде зосереджена на протореній для нього сфері управління державними фінансами. Йому доведеться стикнутися з прийняттям деяких глибоко непопулярних рішень, як-от підвищення податків та скорочення видатків. Проте в партії зростає консенсус щодо того, що, якщо тільки не станеться катастрофи, вона не може дозволити собі викинути ще одного лідера напередодні виборів.

Влада Джонсона над консерваторами, безумовно, значно ослабла. Колишній прем'єр-міністр намагався повернути собі стару посаду, прилетівши з відпустки в Домініканській Республіці, щоб зібрати голоси партії, яка колись його боготворила. Цього Джонсону не вдалося.

Згідно із законом, Сунак може не думати про вибори до січня 2025 року. Але він може відчути себе змушеним піти набагато раніше. Лейбористи наполягають на загальних виборах. В опитуванні, проведеному в день його офіційного призначення компанією YouGov, 56% громадськості погодилися з тим, що Сунак повинен оголосити дострокові вибори. У міру того, як він намагатиметься заповнити фіскальну діру, залишену Ліз Трасс, тим самим загострюючи кризу вартості життя в країні, ці вимоги ставатимуть дедалі гучнішими.

Новий прем'єр-міністр Британії пробуде на посаді довше, ніж попередній. Але тривале перебування у прем'єрському кріслі видається малоймовірним.

велика британія україна-британія сунак

Знак гривні
Знак гривні