Вплив засновника ПВК "Вагнер" у РФ зростає: Пригожин вибудовує своє військо і висловлює Путіну невдовлення щодо війни

Засновник приватної військової компанії "Вагнер" Євгеній Пригожин продовжує будувати військову структуру, паралельну до російського міністерства оборони, що в перспективі може загрожувати режиму Путіна.

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики ISW зазначають, що після анексії українських територій Путіним у Кремлі поглибився розкол між двома фракціями поміркованих "голубів" і войовничих "яструбів". Ватажок "вагнерівців" Євгеній Пригожин, якого називають "кухарем Путіна", прямо заявляє, що він є частиною табору, який виступає за "війну до перемоги".

Пригожин продовжує накопичувати владу і створює військову структуру, паралельну російським Збройним силам, яка може становити загрозу правлінню Путіна – принаймні в інформаційному просторі, вважають експерти.

В ISW зауважують, що російські блогери повідомили, що Пригожин спонсорує формування добровольчого батальйону на базі ПВК "Вагнер" і вже завербував туди російського воєнного злочинця і колишнього офіцера ФСБ Ігоря Гіркіна, який відомий своєю критикою керівництва міноборони Росії.

"Російські військові оглядачі відзначили, що структура збройних сил Росії довго не дозволяла Гіркіну сформувати власний добровольчий батальйон через брак постачання та інші бюрократичні обмеження, тоді як Пригожин може дозволити собі розкіш керувати "вагнерівцями" без прямого нагляду з боку міноборони Росії. Військові блогери також відзначили, що співпраця Пригожина-Гіркіна, ймовірно, відкриє для "кухаря Путіна" доступ для великого націоналістичного електорату, який підтримує його максималістські цілі у війні в Україні", – зазначають в інституті.

В ISW відзначають, що Пригожин займає унікально вигідне становище в російській державній структурі та інформаційному просторі, що дозволяє йому розширювати свій електорат в Росії з більшою готовністю, ніж опальному російському вищому військовому командуванню. Пригожин може вільно просувати себе і своїх найманців, критикуючи кремлівських чиновників або російські збройні сили, не боячись дістати відсіч.

Путін залежить від найманців ПВК Вагнера в Бахмуті і, ймовірно, намагається задобрити Пригожина, попри те, що останній підриває звичайні російські збройні сили. Пригожин, наприклад, саркастично заявив в одному з інтерв'ю, що він будує "лінію Вагнера", щоб російські збройні сили, які "ховаються за спинами Вагнера", відчували себе в безпеці. Пригожин також часто критикує російських військових в інтерв'ю російським онлайн-виданням і в мережі пов'язаних з ПВК Вагнер телеграм-каналів, що дозволяє йому досягати та взаємодіяти з аудиторією, недоступною для російського МО, яке обмежене в публічних заявах і засобах спілкування. Пригожин також виграє від того, що не обіймає формальної відповідальної посади, пов'язаною з війною в Україні.

"Пригожин, схоже, дистанціювався від свого однодумця Рамзана Кадирова, після того, як їхня спільна критика російського вищого військового командування 1 жовтня привернула велику увагу. Ця риторична зміна може свідчити про те, що Кадиров втрачає вплив і авторитет і, можливо, боїться втратити контроль над Чеченською Республікою на тлі зростаючого несхвалення чеченською громадськістю його вимог на підтримку війни Путіна.

Расизм і фанатизм продовжують руйнувати російські збройні сили, збільшуючи ймовірність етнічних конфліктів. Випадки насильства на релігійному чи етнічному ґрунті, як-от стрілянина на полігоні в Бєлгородській області 15 жовтня, вказують на те, що такі проблеми з часом посилюватимуться. Расова і релігійна напруженість також може допомогти пояснити відносне "затишшя" Кадирова і явне відокремлення від нього Пригожина", – зазначають аналітики інституту.

Американське видання The Washington Post також зазначає, що засновник ПВК Вагнера Євгеній Пригожин – один із небагатьох членів оточення російського диктатора Путіна, який наважився висловити йому "значну" незгоду з рішеннями щодо війни проти України.

Офіційні особи, на яких посилається WP, наголосили, що здатність Пригожина різко засуджувати російських військових у приватній бесіді з Путіним говорить про зростання його впливу під час розвитку поразки Росії у війні проти України.

"Це також підкреслює хитке становище формального керівництва російського оборонного відомства, яке потрапило під вогонь критики з боку Пригожина та інших після місяців помилок і втрат на полі бою", – пише WP.

Розчарування Пригожина в російському міністерстві оборони і його зростаюча напруженість у відносинах з міністром оборони Росії Шойгу також є предметом окремої доповіді американської розвідки, зазначає видання.

"Незрозуміло, чи зосереджений Пригожин насамперед на тому, щоб досягти більшого впливу на верхах російської військової сфері, чи він має більші політичні амбіції щодо себе або своїх близьких", – пише WP.

вагнерівці армія РФ пригожин режим путіна

Знак гривні
Знак гривні