Відповідь України, США, Великої Британії та Франції на брехню Шойгу про "брудну бомбу"

Міністерства закордонних справ США, Великої Британії та Франції виступили зі спільною заявою, назвавши твердження Шойгу про підготовку України до застосування так званої брудної бомби брехливими.

Звернення опублікував офіційний сайт Державного департаменту США повідомляє ZN.ua.

У ньому йдеться про те, що міністри закордонних справ Франції, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів непохитно підтримують суверенітет та територіальну цілісність України перед лицем агресії Росії.

"Раніше сьогодні міністри оборони кожної з наших країн розмовляли з російським міністром оборони Сергієм Шойгу на його прохання. Наші країни чітко дали зрозуміти, що всі ми відкидаємо відверто брехливі звинувачення Росії про те, що Україна готується застосувати брудну бомбу на власній території. Світ розгледить будь-яку спробу використати це звинувачення як привід для ескалації. Ми також відкидаємо будь-який привід для ескалації з боку Росії", – йдеться у заяві.

Зазначається, що міністри закордонних справ трьох країн також обговорили спільні зусилля з підтримки України та українського народу у сфері безпеки, економічної та гуманітарної допомоги перед обличчям жорстокої загарбницької війни РФ.

Ffx46FtXwAEQPN3.jpg

Ілюстрація: Олексій Резніков/Твіттер

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав пропаганду Росії про "брудну бомбу" не лише абсурдною, а й небезпечною – росіяни часто звинувачують інших у тому, що планують самі.

"Брехня Росії про нібито плани України застосувати "брудну бомбу" настільки ж абсурдна, наскільки небезпечна. По-перше, Україна є відданою стороною Договору про нерозповсюдження ядерної зброї: ми не маємо жодних "брудних бомб" і не плануємо їх мати. По-друге, росіяни часто звинувачують інших у тому, що планують самі", – наголосив міністр.

У відповідь на ядерний шантаж Росії міністр оборони України Олексій Резніков запросив моніторингові місії ООН та ОБСЄ в Україну.

"Щодня українська армія звільняє нашу землю від російського бруду. Думка про "брудну бомбу" нам огидна. Ми запрошуємо моніторингові місії ООН та МАГАТЕ в гості в Україну. Світ має дати відповідь на ядерний шантаж Росії. Вимагаємо дотримання пункту 4 Будапештського меморандуму", – зазначив Резніков.

Раніше експерти ISW зробили висновок, що дзвінки Шойгу мали на меті похитнути єдність в лавах НАТО та сповільнити надання військової допомоги Україні.

Аналітики нагадують, що керівник російського Міноборони 23 жовтня окремо телефонував своїм колегам із Франції, Туреччини, Великої Британії та США. Під час цих розмов він стверджував, що Київ готується застосувати "брудну бомбу" (звичайну вибухівку, просочену радіоактивним матеріалом, який не є ядерною зброєю), щоб звинуватити РФ у використанні зброї масового знищення.

"Навряд чи Кремль готує неминучий бомбовий удар під фальшивим прапором. Твердження Шойгу сприяють давній інформаційній кампанії Росії", – констатують експерти ISW.

шойгу україна-захід ядерний шантаж рф

Знак гривні
Знак гривні