У Польщі відбудеться антипутінський з'їзд, де визначать правові рамки руху опору в Росії

4-7 листопада у Польщі відбудеться перший "З'їзд народних депутатів", в якому візьмуть участь російські політики та громадські активісти, які не заплямували себе співпрацею з путінською диктатурою та співучастю в її злочинах.

Про це повідомляють організатори заходу.

Під час заходу організаційний комітет планує ухвалити декларацію про конституційні принципи Вільної Росії, яка в майбутньому стане фундаментом нової російської Конституції; перелік першочергових рішень постпутінського російського уряду; акт про національний опір, який визначає порядок самоорганізації та правові рамки роботи руху опору у Росії та за її межами.

Як повідомляє Rzeczpospolita, з'їзд відбудеться у Яблонній, що поблизу Варшави. Очікується участь колишніх депутатів Держдуми, які засідали в парламенті до анексії українського Криму в 2014 році. Також передбачена участь колишніх урядовців та посадовців органів місцевого самоврядування, а також колишніх членів Ради Федерації РФ.

До них також приєднаються російські опозиціонери та громадські активісти, які засуджують режим Путіна і виступають проти війни з Україною та анексії українських регіонів.

Організатори повідомляють, що свою участь вже підтвердили понад 50 колишніх народних депутатів та посадовців органів місцевого самоврядування.

Зокрема, участь у заході підтвердили Ілля Пономарьов, який у 2014-му був єдиним, хто голосував у Думі проти захоплення Криму, юрист та відеоблогер Марк Фейгін, ексдепутати Геннадій Гудков і Аркадій Янковський, юристка Олена Лук'янова та інші.

E63163B0-42D1-4D51-B7F9-BC428615B4BC.jpeg

Один з організаторів і учасників з'їзду Ілля Пономарьов. Фото: rusdep.org

"Зрозуміло, що після перемоги України в Росії розпочнуться незворотні процеси. Ми розпочинаємо процес створення альтернативних органів влади, – розповів Олексій Барановський, російський опозиціонер і один з організаторів з'їзду. – У перспективі ми плануємо сформувати уряд у вигнанні, який звернеться з проханням про визнання до української влади та інших європейських країн".

Барановський додав, що таким чином вони хочуть "делегітимізувати режим Путіна".

"Без участі росіян Путіна не перемогти. Йдеться не лише про захист українських земель, а й про те, щоб режим в Росії не вижив. Щоб Кремль більше не міг здійснювати нові агресії", – розповів Володимир Пономарьов, російський фізик, колишній міністр в уряді Михайла Касьянова.

розпад рф російські опозиціонери протидія рашизму

Знак гривні
Знак гривні