SpaceX і Arianespace замість Роскосмосу. Європейське космічне агентство відмовилося від послуг росіян

Європейське космічне агентство (ESA) обрало SpaceX замість Роскосмосу для двох важливих космічних місій упродовж наступних двох років. А підрядником на ще одній місії стане французька компанія Arianespace.

Про це повідомляє Space.com.

Дві місії ESA, які запустить ракета SpaceX Falcon 9 — це космічний телескоп Euclid для пошуку темної матерії та зонд Hera, який продовжуватиме успішну місію NASA DART з дослідження астероїдів.

Читайте також: Перше в історії випробування захисту Землі: NASA DART успішно врізався в далекий астероїд (ВІДЕО)

Запуски ракет SpaceX відбудуться у 2023 та 2024 роках відповідно. Спочатку планувалося, що обидві місії запустить Роскосмос на борту ракет "Союз", але повномасштабне вторгнення Росії в Україну, яке досі триває, спонукали ЄКА шукати інших постачальників послуг.

Про це заявив керівник ESA Джозеф Ашбахер після засідання Ради Європейського космічного агентства. "Ми вирішили, що Euclid і Hera пропонується запускати на Falcon 9, а Earthcare буде запускатися на Vega C", — сказав він.

Earthcare — це супутник ESA для спостереження за Землею, який приєднається до європейської програми Copernicus — сузір'я космічних апаратів для моніторингу клімату. Як зазначив Ашбахер, тепер Earthcare запускатиметься не "Союзом", а ракетою-носієм Vega C французької компанії Arianespace, яка дебютувала у липні цього року.  

Окрім місій Euclid, Hera та Earthcare, Європейське космічне агентство вже припинило співпрацю з Роскосмосом за програмою пошуку життя на Марсі, запуск якої запланований на кінець цього десятиліття.

космос деградація росії санкції spacex роскосмос

Знак гривні
Знак гривні