Влада й опозиція Ізраїлю демонструють "рідкісну єдність" у небажанні надавати військову допомогу Україні, – ЗМІ

Міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц та лідер опозиції Беньямін Нетаньягу у рідкісному прояві єдності між діячами коаліції та опозиції висловили небажання змінювати політику Ізраїлю щодо відмови від надсилання оборонного обладнання Україні.

Про це повідомляє The Times of Israel.

Ганц зазначив, що країна не продає та не передає зброю для ЗСУ, але водночас продовжує надавати Україні гуманітарну допомогу.

У вівторок посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук повідомив газеті Maariv, що міністр оборони Ізраїлю несподівано скасував довгоочікувану розмову зі своїм українським колегою Олексієм Резніковим. Він також не пояснив причину такого рішення.

Корнійчук додав, що Україна «розчарована цим кроком» міністра.

5e19f85e962eb929a8506df120755c80.jpg

Міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц. Фото з відкритих джерел

Ізраїльська газета Haaretz також пише з посиланням на власні джерела, що з ініціативи ізраїльської сторони на понеділок була запланована телефонна розмова міністра оборони Ізраїлю Бені Ганца та його колеги з України Олексія Резнікова, але її скасували. Автор статті звертає увагу, що буквально незадовго до зриву, в понеділок вранці, Росія в особі Дмитра Медведєва попередила, що надання військової допомоги Україні зашкодить зв'язкам між Єрусалимом і Москвою.

Джерело в Ізраїлі повідомило, що причиною випаду Медвєдєва була нещодавня заява ізраїльського міністра у справах діаспори Нахмана Шая, який виступив за надання Україні військової допомоги.

Як зазначає The Times of Israel, небажання ізраїльської влади підтримувати Україну військово поділяє й опозиція. Так, лідер ізраїльської опозиції Беньямін Нетаньягу, партія якого «Лікуд», згідно з соціологічними опитуваннями, є фаворитом майбутніх парламентських виборів у Ізраїлі, високо оцінив «розважливий» підхід коаліційного уряду до війни в Україні. Він наголосив на великій роботі країни у питанні прийняття біженців та надання гуманітарної допомоги.

«Що стосується зброї, то завжди існує ймовірність, що зброя, яку ми постачаємо на одному полі бою, опиниться в руках іранців і буде використана проти нас», — сказав Нетаньягу.

Колишній премʼєр-міністр також додав, що побоюється, що вторгнення Росії в Україну може стати потенційно всесвітнім ядерним конфліктом, що він назвав «порогом, який не переступали 77 років».

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю виданню Ouest-France заявив, що він шокований тим, що Ізраїль з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну не надав Києву жодної допомоги.

"Я шокований. Не розумію. Ізраїль нам нічого не дав, нічого, нуль... Я розумію, що вони повинні захищати свою землю, але я отримав інформацію про те, що Ізраїль експортує своє озброєння в інші країни", — сказав президент.

Джерела: "Бабель", УП.

росія-іран військова допомога ізраїль

Знак гривні
Знак гривні