Ситуація критична: всій Україні варто бути готовою до відключень світла, тепла та води, – ОП

Усім регіонам України варто бути готовими до можливих відключень електропостачання, води та тепла після ударів по інфраструктурі.

Про це в ефірі національного телемарафону заявив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.

За його словами, внаслідок ракетних ударів 18 жовтня постраждали об'єкти енергетичної інфраструктури, є серйозні руйнування.

"У найближчому майбутньому будуть важкі часи, тому всім потрібно готуватися до економії електроенергії та віялових відключень, якщо удари триватимуть. Всім людям потрібно готуватися до важкої зими", — сказав Тимошенко.

Він зазначив, що на всій території Україні спостерігається критична ситуація з енергетикою, оскільки регіони залежать один від одного.

"Це не просто система, коли об'єкт енергозабезпечення допомагає лише місту, де він розташований. Тому потрібно готуватися всій країні, що можуть бути відключення як електроенергії, так і водопостачання чи теплопостачання", — резюмував чиновник.

Уранці 18 жовтня російські війська обстріляли низку обʼєктів енергетики в Україні. Як повідомляє пресслужба ДТЕК, у вівторок російські окупанти здійснили повторний обстріл двох енергетичних підприємств ДТЕК Енерго, один з поранених помер в автомобілі швидкої допомоги.

Загалом зафіксовано обстріли обʼєктів енергетики в Києві, Дніпрі, Житомирі та Кураховому на Донеччині.

На лівому березі у Києві пролунало щонайменше три вибухи. За словами мера Києва Віталія Кличка, в результаті ракетних обстрілів пошкоджені два об’єкти критичної інфраструктури.

"Наразі частково обмежене надання послуг електро- та водопостачання в багатьох будинках на лівому березі столиці. В деяких будинках можливе пониження тиску в водопровідній мережі, зміна кольору та прозорості води.

Звертаюся до всіх киян максимально економити електроенергію. Мешканцям, де понижений тиск у водопровідній мережі, – максимально економно зараз витрачати воду", — зазначив Кличко.

У Житомирі внаслідок завданих Росією ударів немає електро- та водопостачання, повідомляє мер міста Сергій Сухомлин. Станом на 10:40 електропостачання в лікарнях Житомира відновлено, світло поступово з’являється у різних районах міста. Воду поки що зможуть подавати до перших поверхів, до гідрантів та колодязів.

У Дніпрі також перебої з електроенергією та водопостачанням через ранкові обстріли окупантів. У місті зафіксовано два влучання в об'єкт енергетичної інфраструктури. Повідомляється про серйозні ушкодження.

Як повідомив міський голова міста Курахове Роман Прядун, 17-18 жовтня росіяни завдали ракетних ударів по Курахівській ТЕС (Донецька обл.).

Також відомо про вибухи в Харкові. Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що війська РФ запустили по місту з російського Бєлгорода вісім ракет.

Як повідомив президент України Володимир Зеленський, унаслідок російських обстрілів із 10 жовтня зруйновано 30% українських електростанцій.

"Ще один вид російських терористичних атак: націленість на енергетику та об'єкти критичної інфраструктури. З 10 жовтня було зруйновано 30% електростанцій України, що спричинило масові відключення електроенергії по всій країні. Простору для переговорів з путінським режимом не залишилося", — зазначив глава держави.

Джерела: Liga.net, "Бабель", gorod.dp.ua, УП

обстріл інфраструктури обстріли міст росія терорист

Знак гривні
Знак гривні