Союз Росії та Ірану – це серйозна загроза, на яку слід звертати найпильнішу увагу, – Держдеп

До поглиблення союзу Тегерана та Москви слід ставитись як до серйозної загрози, на яку будь-яка країна має звертати найпильнішу увагу.

Про це на брифінгу заявив представник Державного департаменту США Ведант Патель, інформує Liga.net.

За словами Пателя, США попереджали з липня, що Іран збирається надавати військову допомогу Росії, а до поглиблення союзу Тегерана та Москви необхідно ставитись як до серйозної загрози.

"На це будь-яка країна має звертати найпильнішу увагу. Це те, за чим ми продовжуємо уважно стежити з нашого боку, і ми перебуваємо в тісному контакті з нашими союзниками та партнерами, зокрема в Організації Об'єднаних Націй, щоб розв'язувати проблему небезпечного поширення зброї Іраном до Росії", – сказав Патель.

Дипломат наголосив, що будь-хто, хто веде справи з Іраном, "має бути дуже обережним і виявляти належну обачність".

"США, не вагаючись, застосують санкції або вживуть заходів проти порушників. Не можу зараз назвати конкретних дій, але ми продовжуємо приділяти цьому дуже пильну увагу", – заявив він.

Водночас, як передає Reuters, речниця Білого дому Карін Жан-П'єр заявила на брифінгу про те, що Іран бреше, коли стверджує, що не постачає Росії дрони-камікадзе для війни з Україною.

За її словами, є "розлогі докази", що Росія застосовує іранські безпілотники проти військових та цивільних цілей. Тегеран, схоже, розглядає можливість продажу РФ більшої кількості такої зброї, зазначила Жан-П'єр.

311573138_660589732101355_312362745034269393_n.jpg

Наслідки атаки по Києву іранськими "шахедами"

Нагадаємо, що після того, як 17 жовтня Росія атакувала іранськими безпілотниками Shahed-136 центр Києва та інші міста України, МЗС офіційно звинуватило Іран у співучасті в агресії проти України.

Читайте також: Карта ударів дронів-камікадзе по Києву

"Лише за останній тиждень РФ завдала понад сотню ударів іранськими дронами-камікадзе по житлових будинках, електростанціях, очисних спорудах, мостах та дитячих майданчиках в низці українських міст. Загинули та отримали поранення десятки людей, зокрема діти. Постраждала третина енергетичної інфраструктури України. Пошкодження отримали будівлі двох дипломатичних установ у Києві.

Надання зброї для ведення загарбницької війни в Україні та вбивства українських громадян робить Іран співучасником злочину агресії, воєнних злочинів та терористичних актів Росії проти України.

Закликаємо Тегеран негайно припинити постачання будь-якої зброї Росії. В іншому випадку Іран та його керівництво нестиме найсуворішу відповідальність, у тому числі в рамках міжнародних судових процесів щодо злочинів Росії проти України", – йдеться у заяві.

Читайте також: Stop terror. Під посольством Ірану в Києві відбулася акція протесту (ФОТО)

шахеди співучасть у злочинах рф союзники рф іран росія терорист

Знак гривні
Знак гривні