Стефан Коршак: головний результат ракетних атак росіян – прискорення постачання ППО Україні

Воєнний кореспондент Стефан Коршак виклав свої міркування про події на фронті минулого тижня.

Про автора: Стефан Коршак – воєнний кореспондент, письменник, фотограф та відеопродюсер. У 1985-1989 роках служив у армії США. Має наукові ступені університету Джорджа Вашингтона та Єльського університету. Його досвід військкора у зоні бойових дій включає Афганістан, Нагірний Карабах, Придністров’я, Чечню, Абхазію/Південну Осетію/Грузію.

Генштаб України стверджує, що сили ППО на півдні збили чотири гелікоптери Ка-52, а може, й більше. Я не знайшов фотопідтверджень, але це нічого не означає, бо щоразу, коли мені випадала нагода порівнювати звіти Генштабу про підбиту техніку противника з незалежними зовнішніми джерелами, офіційні цифри від українців завжди були в межах допустимих похибок. Особливо це стосується підбитих танків.

12 жовтня незалежна інформаційна група “Воля медіа” оцінила втрати росіян: 60-66 000 убитими й 112-124 000 пораненими. З практичної точки зору це, по суті, збігається з офіційною оцінкою Генштабу [63380 убитими на 12 жовтня — перекл.]. Крім того, стався (навмисний?) витік інформації — звіт ФСБ про “невідновлювані” втрати росіян (убитими й серйозно пораненими): вони становлять понад 90 000. Це, знову ж таки, дуже близько до офіційної статистики України.

Генштаб ЗСУ заявляє, що гелікоптери було збито впродовж 18 хвилин: від 08.40 до 08.58 у той час, коли вони намагалися надати вогневу підтримку ЗС РФ. Одна з машин упала в тилу в росіян, а ще три, найімовірніше, — у “сірій” зоні. Коментар про те, якою зброєю українські солдати збили гелікоптери, я розмістив нижче у підрозділі “Всякі штуки для України”.

Друга подія, яку легше підтвердити: велика, погана і гидка російська атака ракетами та дронами-камікадзе, розпочата 10 жовтня, завершилася. Більшість поломок, що виникли внаслідок руйнувань, полагоджено, і тепер росіяни або безсердечно пишуть звіти про завдану шкоду і вирішують, що б їм уразити ще, або у них просто закінчилися боєприпаси. У порівнянні з понеділком та вівторком у середу дуже сильно зменшилася кількість атак ракетами та дронами-камікадзе.

Упродовж більш як 48 годин обстрілів [у понеділок-вівторок – ред.] Кремль використав кораблі, бомбардувальники та наземні носії, щоб запустити 120-130 ракет і 70 дронів-камікадзе по Україні. Унаслідок атак убито 20 людей і поранено 100 (підрахунки тривають). У кількох містах світла не було більше ніж добу, у пʼяти чи шести містах було зруйновано або пошкоджено систему електропостачання. У Львові, який постраждав найбільше, світло увімкнули до ранку середи. А в більшості інших міст — уже за кілька годин після ударів.

Подаю два фото — одразу після удару російською ракетою по пішохідному переходу і трохи пізніше. Українцям знадобилося трохи більш як 24 годин, щоб прибрати вирву і відремонтувати дорогу.

1_AjCEQ_xncomP9TYWYq9g9g.jpeg

Перехід неподалік від Академії наук України — росіяни вдарили по ньому, бо ж, розумієте, перехрестя — це важлива військова ціль

1_3jgQwA2umctrA367qBfm-Q.jpeg

Те саме перехрестя через 24 години. Знаю, українці усвідомлюють пропагандистську цінність фото з зображенням до/після, але все одно це найшвидші дорожні роботи у світі

Проросійські інформаційні платформи стверджують, буцімто всі ракети і дрони долетіли до цілей (виключно військових!), але Генштаб ЗСУ каже, що насправді більшість було збито. Скільки? За офіційними даними від України, 10-11 жовтня було збито більше повітряних цілей за два дні, ніж за весь час від Другої світової війни.

Вже є чимало мемів на підтвердження того факту, що насправді ця масштабна атака ракетами і безпілотниками обернулася кривавою різаниною для російських засобів повітряної війни. На знімках, розміщених солдатами ЗСУ в соціальних мережах, зафіксовані збиття ракет та дронів у Київській, Миколаївській, Одеській та Дніпровській областях. Я говорив із людиною, яка бачила, як щось збили над Києвом. Один стрілець опублікував відео, на якому видно збиття засобами ППО у Кривому Розі двох ракет, які уразили з інтервалом у кілька секунд.

0_UX-YphpuHKQENv0G.jpg

Подвійне вбивство у стилі "земля-повітря", район Кривого Рогу

Одеське регіональне командування оборони, що розташоване на першій лінії протиповітряної оборони від ракет, що летять з контрольованого рф Криму та Кубані, а також з Чорноморського і Каспійського регіонів, заявило, що лише за вівторок українські військові знищили 16 високотехнологічних ракет повітряного базування Х-101 або X-555 і 12 ракет "Калібр" корабельного базування. Через те, що їх будують з імпортними компонентами, кожна ракета вартістю 6,5 мільйонів доларів, можливо, є незамінною для Кремля. В той же час виробництво Х-101 також залежить від іноземних компонентів – кожна така ракета коштує 13 мільйонів доларів. X-555 – старша і дешевша, але ж ви розумієте, що я маю на увазі: це – великі гроші та надто рідкісна зброя, щоб її марнувати із порівняно незначними результатами. Це може бути ще однією причиною того, що в середу ракетних ударів не було.

Ось що заявив голова Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім щодо цілей Росії та їхніх ракетних обстрілів:

"Є кілька можливих пояснень. Перше полягає в тому, що росіяни намагаються тримати нас у підвалах та укриттях... Друге – що вони перевіряють нашу протиповітряну оборону. Де наші слабкі місця, по яких можна завдати масованого удару. Ми теж це розуміємо... і третє пояснення – в тому, що вони просто ірраціональні ідіоти, – і це також є дуже ймовірною причиною всіх цих ударів".

Додаю зображення Джуліо Дуе – раптом хтось із командування росіян дістане нагоду поміркувати, чи стратегічні повітряні бомбардування є раціональним і ефективним інструментом державної політики, і не захоче, щоб такий хлопець, як Віталій Кім, називав його ірраціональним ідіотом.

1_PSoieZlhgpqYvFVbi8_mVg.jpeg

Джуліо Дуе, один з перших прихильників ідеї про те, що повітряні удари і тільки повітряні удари можуть вигравати війни

БОЙОВІ ДІЇ

Тим часом наземна війна не припиняється. У вівторок з'явилися повідомлення, що росіяни почали "великий контрнаступ" у напрямку Лимана, але, можливо, це була лише примарна атака, що існує тільки в інтернеті. Однак джерела ЗСУ повідомили, що росіяни точно атакували в районі Куп'янська, Зайцевого і Новомихайлівки — це райони Харкова, Донбасу і Херсона, відповідно. Особливого успіху росіяни не мали.

На півдні, як повідомляють, українці зміцнюють позиції: з’являються повідомлення, що за останні 48 годин було звільнено Нововасилівку, Новогригорівку, Нову Кам'янку, Трифонівку і Червоне.

Британська військова розвідка у своєму щоденному звіті зазначила, що сили РФ просуваються до Бахмута зі швидкістю "кілометр на тиждень". І навіть проросійські канали, на кшталт WarGonzo, кажуть, що просування даються кривавою ціною.

ВСЯКІ ШТУКИ ДЛЯ УКРАЇНИ

Загалом блогосфера сходиться на думці, що головним результатом ракетних атак росіян буде прискорення постачання передових систем протиповітряної оборони США до України. Проте різні школи проповідують різні погляди щодо того, які саме системи надсилатимуть: Patriot, NASAMS, більше Стінгерів чи, може, навіть гармати Vulcan.

Можливо – але не точно – це збіг, але два дні тому німці оголосили, що перші чотири ЗРК IRIS-T будуть в Україні "за кілька днів". Це – відмінна ракета, майже така ж, як ракети класу "повітря-повітря" меншої дальності, які використовуються на бойових літаках НАТО. На борту в неї є першокласні радари виявлення та засоби захисту від радіоперешкод, тож цілком логічно очікувати, що ракета IRIS-T без проблем зіб'є Ка-52.

1_4ib13bPXt9TmCA_dzCzIFQ.jpeg

Стокове фото неперевершеної зенітної системи класу "земля-повітря" IRIS-T, зроблене у Швеції

МОБІЛІЗАЦІЯ У РФ

За даними "Радіо Свобода", щонайменше 500 резервістів, спрямованих до елітної Таманської дивізії, подали скаргу на брак спорядження, відсутність підготовки, погане командування та прогнилі житлові приміщення.

Кремль в особі прессекретаря Дмітрія Пєскова в середу заявив, що мобілізація триває за планом і що нові хвилі призову проводити не планують.

Тим часом хакерська група Anonymous опублікувала список людей, яких потенційно можуть мобілізувати: у ньому понад 300 000 імен російських громадян, що пройшли військову підготовку. Якби я був якимсь російським бюрократом, розлюченим через весь цей бардак, я б ті дані сам злив, але я не маю жодних доказів, що все сталося саме так.

СХОЖЕ, МИ ТЕПЕР ЗНАЄМО, ЩО ПРИЧИНОЮ БУЛА НЕ БОМБА У ВАНТАЖІВЦІ

У кремлі роблять усе можливе, щоб втлумачити російській громадськості, що замінована вантажівка, ймовірно, керована терористом-смертником, була причиною вибуху на Керченському мосту. Там несамовито публікують "докази" про походження "терориста", його зв'язки з українськими спецслужбами, знехтувані рентгенівські знімки вантажівки, яку мала б оглянути поліція, – а ще його відомих спільників тощо.

Однак допитливі українські інтернет-користувачі – і не лише українські – вказали на відмінності між вантажівкою на фотографіях, наданих ФСБ, та вантажівкою на рентгенівському знімку, який, за словами ФСБ, доводить, у вибуху на мосту слід звинувачувати саме пару ледачих поліцейських, аж ніяк не українців чи кремль. Зокрема, на рентгенівському знімку видно запасне колесо, а на фотографії - ні. Є й інші відмінності: рама вантажівки, форма причепа і навіть кількість осей. У цілому, схоже, що вантажівка на фотографії – американського виробництва, а вантажівка на рентгенівському знімку – європейського.

Емпіричне правило східноєвропейської журналістики: коли у нас є досить вагомі ознаки того, що фсб фабрикує докази, то це гарна підстава для пошуку якогось іншого пояснення явища, ніж його трактує фсб. Зображення додаю.

1__hzrASgXADjE3UQTDoErvw.jpeg

Рентгенівські знімки, надані ФСБ

1_uyzFTqTb4noITKTNPLjEIA.jpeg

На рентгенівському знімку, який, за словами ФСБ, доводить, що саме ця вантажівка винна у підриві Керченського мосту, видно менше осей та відсутнє запасне колесо, на відміну від вантажівки, що зображена на цьому відео з камери спостереження.

Також в історії присутній момент із плутаним ланцюжком доставок, який просуває ФСБ, – ніби вантажівка в якийсь момент була у Болгарії, а українські агенти найняли вантажівку та водія у Вірменії – та зрештою, кого хвилює логічність доказів?

Оригнал – тут. З повним перекладом, здійсненим Анатолієм Шигімагою та Антоніною Ящук, можна ознайомитися на фейсбук-сторінці Ростислава Семківа.

стратегія тактика росія терорист ракетні обстріли

Знак гривні
Знак гривні