Україна отримає від Іспанії чотири системи ППО Hawk

Іспанія передає Україні чотири системи протиповітряної оборони Hawk, і це лише перші з таких систем, які партнери планують надати нашій країні.

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

"Вдячний моїй іспанській колезі Маргариті Роблес за рішення надати чотири системи протиповітряної оборони Hawk для України. Це швидка реакція на прохання України на шостому "Рамштайні". На шляху – ще більше систем Hawk. Зараз протиповітряна оборона – пріоритет не лише для України, а й для усієї Європи", – написав він. 

Polish_20221014_091327856.png

Пуск ракети з мобільної пускової установки ЗРК Hawk. Фото: mil.in.ua

Як інформує "Мілітарний", MIM-23 Hawk – американський зенітно-ракетний комплекс середньої дальності виробництва компанії Raytheon.

Був прийнятий на озброєння у 1960 році й з того часу пройшов декілька програм модернізації.

Спочатку комплекс розроблявся для знищення літаків, пізніше його доопрацювали для перехоплення ракет. Перші варіанти системи уражали повітряні цілі на відстані 25 км і на висоті 14 км. Після модернізації максимальна дальність перехоплення цілей зросла до 40 км при максимальній висоті 18 км.

Основною вогневою одиницею комплексу стала зенітна батарея, яка зазвичай складається з двох вогневих взводів, що мають по три пускові установки кожен. На кожній мобільній пусковій установці розміщується по 3 зенітні ракети MIM-23. Пускові установки можуть бути як самохідними, так і причіпними.

Також до складу батареї входять різні РЛС, мобільний центральний пункт управління, приймач системи визначення «свій-чужий» та ще кілька допоміжних машин. Це обладнання залежить від модифікації ЗРК.

В 1994 році в Армії США ЗРК Hawk замінили на MIM-104 Patriot. Остаточно експлуатацію комплексу в США припинили у 2002 році, коли американський корпус морської піхоти зняв його з озброєння. Загалом у світі було вироблено близько 40 000 ракет для цього типу ЗРК. Вони виготовлялися не лише у США, а і в інших країнах за ліцензією.

У 2021 році збройні сили Іспанії отримали перші модернізовані зенітні ракетні комплекси MIM-23 Hawk. Модернізація торкнулась радіолокаційних станцій та пускових установок, на котрих аналогові компоненти замінили на цифрові, що продовжило термін служби ЗРК.

Нагадаємо, що на шостій зустрічі формату "Рамштайн", яка відбулася одразу після масованих ракетних ударів РФ по українських містах та енергетичній інфраструктурі, партнери України обговорили посилення української протиповітряної й протиракетної оборони.

12 жовтня Україна підтвердила отримання першої німецької системи протиповітряної оборони IRIS-T. До того ж очікується прибуття американсько-норвезьких NASAMS. Також стало відомо, що Британія, Нідерланди і Франція передадуть Україні зенітні ракети для систем ППО.

ППО захист неба іспанія партнери України

Знак гривні
Знак гривні