"Усі розчаровані, назріває зміна політичної системи": настрої у російських еліт дедалі погіршуються – WP

Поки Путін вдається до ескалації війни, представники російської бізнес-еліти впадають у відчай, констатує The Washington Post, поспілкувавшись на умовах анонімності з низкою російських чиновників і бізнесменів. ТЕКСТИ публікують переклад статті.

Коли цього тижня Владімір Путін завдав ракетних ударів по українських містах та об'єктах критичної інфраструктури, здавалося, що цим кроком російський президент отримав відстрочку від прихильників жорсткої лінії, які вимагали більш рішучих дій.

"Яструби" на кшталт ватажка Чечні Рамзана Кадирова були задоволені. Але деякі російські високопосадовці та представники бізнес-еліти виснажені та пригнічені – і очікують погіршення політичного та економічного клімату. Якщо військова ескалація Путіна була частково спрямована на те, щоб покласти край заворушенням, які виникли через неефективне управління війною, то її вплив може бути лише тимчасовим, заявили в інтерв'ю кілька чиновників і керівників підприємств.

"На полі бою є інші проблеми", – сказав впливовий московський бізнесмен, який, як і інші опитані для цього звіту, говорив на умовах анонімності через побоювання за особисту безпеку. "Я не думаю, що це послабить тиск", – додав він, маючи на увазі масований ракетний обстріл України.

Крім того, російські керівники бізнесу та посадовці заявили, що навіть якщо ракетним ударам вдасться пошкодити більшу частину енергетичних мереж України, а бойові дії перейдуть у холодний зимовий період, є питання щодо того, скільки ракет залишилося у Росії і як довго вона може підтримувати кампанію масованих обстрілів.

"Ракети виробляються. Але в одиничних екземплярах. І старі запаси закінчуються", – сказав один чиновник.

Відтоді як українська армія почала відвойовувати території на півдні та сході України, Путін був змушений відправити сотні тисяч ледь навчених резервістів у спробі зміцнити виснажену російську армію – крок, який викликав протести по всій Росії й змусив щонайменше 300 000 російських чоловіків тікати через кордони країни, щоб уникнути призову до армії.

У міру того, як почали з'являтися ознаки розбіжностей у найближчому оточенні Путіна, принизлива атака на дорогоцінний для Кремля Керченський міст до Криму став останньою краплею.

"Ніхто не задоволений статус-кво, – сказав російський чиновник. – Зрозуміло, що військова або політична перемога не буде можливою. Але і поразка теж неможлива. Це перетворюється на ситуацію в шахах, відому як цугцванг, коли кожен крок гірший за попередній, але не рухатися не можна".

Оптимізм літа, коли, за словами іншого російського посадовця, багато хто в еліті країни вірив, що "ми все перевернемо і знайдемо вихід", повністю випарувався. "Люди бачать, що майбутнього немає", – сказав він.

Примусова мобілізація вже завдала удару по популярності Путіна, одній з головних основ його легітимності як президента, а коли з фронту почнуть повертатися трупи резервістів, ситуація може погіршитися, вважає московський бізнесмен.

"Через кілька місяців в Росії буде дуже негативна динаміка: погіршення настроїв у суспільстві, – сказав він. – Все залежить від фронту".

"Арсенал можливих дій Путіна дуже обмежений, – сказав Сєргєй Алексашенко, колишній заступник голови російського Центрального банку, який зараз живе у вигнанні в США. – Крім ударів по цивільній інфраструктурі, у нього є лише можливість застосування тактичної ядерної зброї. Якщо український контрнаступ продовжиться, перед Путіним постане питання, що робити далі".

Але мало хто в Москві вважає, що Путін вдасться до тактичного ядерного удару, попри заяви Кремля, сказав московський бізнесмен, тому що "тоді у нього не залишиться козирів", а Китай може заблокувати такого роду ескалацію. "Це скринька Пандори, яку [китайці] не хочуть відкривати", – стверджує він.

Підтримка Саудівською Аравією скорочення видобутку нафти цієї зими, схоже, підбадьорила російського президента, сказав той же московський керівник, який підтримує контакти з політичними чиновниками. Навіть якщо ціни на енергоносії залишаться на тому самому рівні, Путін "думає, що Європа буде в кризі, й у неї не буде часу на Україну".

"Це все ще війна на виснаження, доти, поки одна зі сторін не буде в змозі продовжувати війну", – сказав він.

Економісти й керівники підприємств кажуть, що санкції починають завдавати все більшого удару по російській економіці, і вже вводяться бюджетні скорочення – тоді як запропоноване обмеження цін на російську нафту, яке буде введено країнами "Великої сімки" з грудня, стане ще одним ударом. У російського президента "закінчаться гроші... Йому потрібні гроші, щоб платити Ірану і Північній Кореї за зброю. Але ми побачимо в грудні абсолютно нову реальність", – сказав Сєргєй Гурієв, проректор університету Sciences Po в Парижі.

На тлі очікувань нових і більш жорстких санкцій кожна погана новина з фронту є новим ударом для російської економіки, заявив другий представник московської бізнес-еліти.

"Весь бізнес страждає від того, що відбувається. Всі заморозили свої інвестиційні плани", – сказав він. Попередня віра в те, що Росія може перенаправити торговельні потоки із Заходу через Китай, Казахстан та Індію, швидко тане, сказали два бізнесмени. Казахстан почав блокувати вантажі, що перевозять європейські товари в Росію, а китайці також почали припиняти певні постачання.

"Всі повністю розчаровані. Настрій дуже поганий", – сказав третій високопоставлений російський бізнесмен.

Представники московської еліти починають говорити про можливу зміну керівництва так, як ніколи раніше за більш ніж 20 років правління Путіна – хоча ніхто не може сказати, як і коли це може статися.

"Ми почали входити в революційну ситуацію, – сказав один з чиновників. – Всі чекають чогось іншого, ніж те, що відбувається зараз: іншого керівництва, іншої війни. Яструби хочуть більш жорстких дій. Голуби хочуть, щоб не було війни взагалі. Час для зміни політичної системи назріває. Але як це буде відбуватися, я не знаю".

деградація росії контрнаступ зсу санкції протидія рашизму

Знак гривні
Знак гривні