Що станеться з опадами, якщо в Україні буде застосована ядерна зброя малої потужності (Моделювання)

Інженер-моделювальник, фізик Ivan Stepanov спробував спрогнозувати рух радіоактивних опадів у разі застосування ядерної зброї малої потужності. Далі пряма мова.

Спроба відповісти на деякі питання про те, що станеться з ядерними опадами, якщо в Україні буде застосована ядерна зброя малої потужності. Наводимо результати моделювання HYSPLIT перенесення частинок від 4 вибухів (10 кт) за різних вітрових умов.

FeZ9xKFXgAIMaKo.jpg

Як часто згадувалося, дуже ймовірно, що радіоактивні опади будуть переміщуватися в напрямку Росії, однак там осідатимуть лише невеликі обсяги радіоактивних відходів.

FeZ_pb_WAAEDyoE.jpg

4 кольори від червоного до жовтого відображають інтегральну дозу опромінення в рентгені:

420 Р: доза LD50

100 R: променева хвороба, не смертельна

10 R: підвищений ризик раку

1 R: середня доза КТ

Ризик може бути набагато вищим, якщо частинки радіоактивних опадів потрапляють всередину організму.

FeaAaMOWQAALrkA.jpg

Можливі вітрові умови, за яких радіоактивні опади можуть бути перенесені в західному напрямку. Проте вітер зазвичай повільний, і малоймовірно, що значна кількість радіоактивних опадів досягне країн НАТО.

FeaEMxIWACY1ifG.jpg

При прогнозуванні випадіння радіоактивних опадів важливо враховувати вітер на потрібній висоті (понад 3 км). Більшість частинок підіймається на велику висоту, де вони переносяться на значні відстані. Вітер на поверхні не вказує на напрямок руху радіоактивних опадів.

FeZ0kGyWYAAzXe2.png

FeZ2IhHWYAQTqQ3.jpg

FeZ2JlYaUAAbq8e.jpg

FeZ2XMdaEAAXI0S.jpg

Моделювання проводилося з використанням виходу 10 тис. т і частки поділу 100%. Я припустив наземний вибух з логнормальним розподілом частинок за розмірами. Повітряний вибух, ймовірно, призвів би до меншої кількості радіоактивних опадів.

Прогнозування радіоактивних опадів є дуже складним. Розрахунки перенесення частинок у моделі HYSPLIT є детальними, але вони не враховують підйом хмар, низьку роздільну здатність даних про вітер, а такі фактори, як дощові опади, представлені не дуже добре. Докладніше тут.

ядерний шантаж рф опади прогнозування

Знак гривні
Знак гривні