Новим головою Нацбанку став Андрій Пишний: що про нього відомо

Ексочільник Ощадбанку Андрій Пишний став новим головою Національного банку – його призначення підтримали у залі Верховної Ради.

Про це повідомила народна депутатка з фракції "Слуга Народу" Ольга Василевська-Смаглюк, інформує ЕП.

Призначення Пишного підтримали 290 народних депутатів.

Як пише перший заступник голови податкового комітету ВРУ Ярослав Железняк, Пишний був присутній на засіданні. Під час виступу в залі він наголосив, що для залучення від міжнародних партнерів коштів на покриття дефіциту у понад 30 млрд дол. на рік Україні потрібна співпраця з МВФ. Саме від підтримки партнерів залежатиме, чи зможе Україна відмовитися від емісійного фінансування бюджету.

Вже призначений голова НБУ висловився на підтримку облікової ставки у 25% та впроваджених на час воєнного стану обмежень. Він зауважив, що офіційний курс НБУ наразі адекватний і відповідає поточним економічним реаліям.

62104468_2347219055336818_7374239709410623488_n.jpg

Фото: Андрій Пишний/Фейсбук

Андрій Пишний — український політик та банкір родом з Тернопільської області, йому 47 років. У 1996 році закінчив Чернівецький держуніверситет за спеціальністю правознавство. У 2005 році він закінчив Українську академію банківської справи НБУ.

Пишний має 16 років стажу в банківській системі, значну частину якого присвятив Ощадбанку. З 2003 по 2007 рік року він був першим заступник голови правління банку, а у 2014 році повернувся в Ощадбанк як голова правління до 2020 року. Після нього Ощадбанк очолив Сергій Наумов, радником якого Пишний став два роки потому – у травні 2022 року.

На час його керування припали найбільш значущі зміни в Ощадбанку і виведення фінустанови на прибуткову діяльність. Також на час його роботи в банку припала одна з найбільш гучних перемог України в міжнародному арбітражі з Росією – щодо активів Ощадбанку в Криму на 1,3 млрд дол. 

Пишний – давній політичний соратник Яценюка: вони разом працювали над політичним проєктом "Фронт змін". На парламентських виборах 2012 року Пишний став заступником керівника штабу "Батьківщини", а в грудні – лідером "групи Яценюка" у фракції "Батьківщини". 

Зараз Пишний тісно співпрацює з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком, зокрема в межах міжнародної санкційної групи "Єрмака-Макфола". У 2016 році вони заснували громадську організацію "Відчуй", яка допомагає людям з вадами слуху. Пишний активіст deaf-руху в Україні, у 34 роки він сам частково втратив слух. "Ощадбанк" першим у Східній Європі відкрив банківські відділення, адаптовані для людей з особливими потребами.

Нагадаємо, 6 жовтня Верховна Рада звільнила Кирила Шевченка з посади голови Національного банку України. У вівторок він офіційно підтвердив, що йде у відставку. Він заявив, що ухвалив таке рішення "через причини, пов'язані зі здоров’ям".

Крім того, 6 жовтня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру у протизаконних діях голові Національного банку Кирилу Шевченку у період його керівництва "Укргазбанком".

Згодом Шевченко заявив про політичний тиск під час його перебування на посаді та прокоментував оголошення йому підозри від САП та НАБУ.

пишний нацбанк шевченко єрмак

Знак гривні
Знак гривні