Майже п'єса. Як парламентські комітети заслуховували керівника Бюро економічної безпеки

3 жовтня в онлайн-форматі відбулося спільне засідання податкового та правоохоронного комітетів ВРУ, тема якого – оцінка діяльності Бюро економічної безпеки. Економіст Юрій Гайдай спостерігав за цим дійством й описав його перебіг. Нижче пряма мова.

Як відбувалося засідання (майже п'єса, в головній ролі – голова БЕБ Вадим Мельник)

Данило Гетманцев (голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, – ред.): орган (БЕБ) не відбувся, хоча витратили на нього понад 100 млн грн. Результатів нема, всі питання, які раніше були й до податкової міліції – провалені й БЕБ. Треба вирішувати, що робити далі.

Вадим Мельник (голова БЕБ, – ред.) доповідає, що грошей мало, є тільки на зарплати, тільки для частини працівників, передбачених штатним розкладом. Просить на наступний рік дати більше грошей. Каже, що за гроші донорів уже розробили і тестують аналітичну систему (слайд і дані Мельника).

FeIZ8LmWIAE2LsB.jpg

Мельник: інші держоргани не виконують закон і не надають повного доступу до своїх інформаційних ресурсів, принаймні на рівні інтеграції баз даних в системи БЕБ. Зараз ведеться робота з Нацбанком, Держстатом, Держприкордонною службою

Очільника БЕБ просять закінчувати пошвидше, бо вже 15 хвилин говорить. Він продовжує, розповідає про міжнародну співпрацю та участь у конференціях закордоном. Розказує, що 15 700 користувачів підписалися на канали БЕБ у соціалках! Відчуваю, коли закінчить – буде рознос.

Гетманцев: розповідь про кількість підписників у соцмережах і про те, що Мінфін вам щось там не передбачив, і тому ви набрали лише 7% працівників, викликає скупу чоловічу сльозу.

Ніна Петрівна Южаніна (економістка, народна депутатка – ред.) просить Максима Бужанського (народний депутат, відомий своїми проросійськими поглядами – ред.) ставити питання Мельнику українською. Він з льоту переходить на українську, але огризається.

Ярослав Железняк (народний депутат – ред.): Офіс Генпрокурора каже, що ви принесли 0 грн державі, а у вас в презентації якісь суми від 300 млн до 3 млрд. Хто з вас бреше? Мельник: ці гроші потраплять в бюджет лише коли справи потраплять до суду))). Його попереджають, що за брехню притягнуть до відповідальності.

Голова правоохоронного комітету: як взагалі можна відшкодувати кошти у ході кримінального провадження, і як можна визначити "орієнтовну" відшкодовану суму? І що там з радою громадського контролю? Навіщо вам чисельність главку 700 і Києва 750, а на Закарпатті 70 працівників?

Мельнику дорікають, що він відзвітував про припинення незаконної діяльності тютюнової фабрики в Жовтих водах, після чого фабрика працювала ще рік і завдала збитків бюджету на 6,5 млрд грн. Гетманцев: після вашого шоу [обшуків] підприємство продовжило працювати.

Ольга Василевська (народна депутатка – ред.): відірвіться від своєї презентації. Розкажіть, як ви накладали арешти на майно, яка процедура, які провадження. Ми вже знаємо, що у вас гарна сторінка в інстаграм, розкажіть деталі.

Комітет правоохоронної діяльності: Маючи 90 детективів спрямувати 10 справ до суду – це жалюгідно

Южаніна: не треба затоптувати БЕБ ногами. Фокус правоохоронного комітету на кримінальних провадженнях – дивний, БЕБ має запобігати злочинам. Ми знаємо, що не від Мельника залежить, кого він там набирає. Але Мельник не став керівником, що може запустити аналітичний орган.

Железняк показує добірку фото з кіосків, які торгують нелегальним тютюном, нелегальні заправки, запитує у БЕБ риторично, чи вони літають на роботу гвинтокрилом, що не бачать цього всього на вулицях.

Післямова. Висновки Юрія Гайдая

- як і очікувалося, кар'єрний податковий міліціонер виявився нездатним побудувати системну аналітичну роботу та аналіз ризиків;

- так само нездатним він виявився збирати навіть "фрукти, що низько висять", що яскраво проілюстрував Ярослав Железняк фотками кіосків з контрафактним тютюном і нелегальних заправок, які знову виросли по всьому Києву;

- так само нездатним він виявився навіть запустити звичний податківцям старої закалки репресивно-кримінальний механізм;

- комунікації з парламентом, взаємодію з Радою громадського контролю, іншими стейкхолдерами – провалено, підтримки я не побачив ні від кого, лише Ніна Петрівна намагалася нагадати депутатам, що вони самі призначали Мельника, та про аналітичну, а не силову роль БЕБ;

- було боляче дивитися, як Мельник намагається вішати локшину людям, які мають правничий досвід і розуміння кримінального процесу;

- в інший час була б гарна розвага, але під час війни це все викликало крінж і біль, особливо коли думав, скільки коштує цей цирк з урахуванням вартості двох годин часу восьми десятків депутатів, урядовців, податківців та інших держслужбовців, що брали в цьому участь.

Головуючий на засіданні Гетманцев, та й інші депутати неодноразово просили прискоритися та не займати час "протокольною" презентацією і розповідями про успішну розбудову БЕБ своїх соціальних мереж, але пан Мельник вперто продовжував.

І головне:

- частина "двіжуючих" усвідомлює проблему і прагне перезапустити БЕБ, замінивши Мельника на спроможного керівника;

- інша частина "двіжуючих" хоче відкотити реформу і забрати солодкі економічні злочини у підслідність "потрібних" органів та людей. Це буде катастрофа, в тому числі із зовнішньополітичними наслідками, не можна такого допустити.

***
Fun fact: сторінка української Вікі про Мельника містить плашку:
"Ця стаття містить ознаки редагувань за винагороду без розкриття, що є порушенням умов використання Вікіпедії. Вміст статті може потребувати приведення до нейтрального викладу інформації".

економічна безпека беб мельник гетманцев

Знак гривні
Знак гривні