В Україні формується п'ятий чеченський батальйон для боротьби проти російських окупантів, – Закаєв

До Києва прибув очільник уряду Чеченської республіки Ічкерія у вигнанні Ахмед Закаєв – особистий ворог глави Чечні Рамзана Кадирова.

Про це повідомляє ZN.ua.

Закаєв розповів, що наразі триває процес формування нового, п'ятого чеченського батальйону для війни проти російських окупантів.

"На цей момент у нас в Україні офіційно чотири батальйони. Три з них – у складі Іноземного легіону ЗСУ, а один – добровольчий батальйон ім. Шейха Мансура, який воює ще з 2014 року. Ми їздили на передову, в Херсонську область, Запоріжжя. Більшість часу провели там", – розповів Закаєв.

Він зазначив, що між сторонами постійно тривають зустрічі й на офіційному рівні.

"Відповідні структури забезпечують в Україні мою безпеку, тому офіційні особи, звичайно, знають, що я тут…, – розповів особистий ворог Кадирова. – 24 лютого розпочалася війна, а вже 26-го ми у Брюсселі провели засідання Державного комітету, де було ухвалено рішення про формування батальйонів для відбивання російської агресії в Україні. У цьому ж таки рішенні ми записали необхідність консультацій з цього питання з українським керівництвом". 

Закаєв нагадав, що 28 лютого президент Зеленський підписав указ про створення Іноземного легіону.

"З цього часу ми розпочали напівофіційну конфіденційну співпрацю з вашими структурами влади для того, щоб чеченців, які воюють у ЗСУ чи в лавах добровольців, згодом не переслідували як найманців. Оскільки у нас такий гіркий досвід уже був, коли після 2014 року затримували чеченців, які воювали за Україну", – розповів Закаєв, підтверджуючи, що деяких людей навіть витворяли до РФ. 

photo_2022-09-15_16-30-17.jpg

Чеченський боєць на тлі захопленого російського танка Т-80БВ в Україні. Фото з соцмереж

Для уникнення подібних випадків в майбутньому і була укладена угода між офіційними відомствами України та Чечні. 

"І з цього часу вже розпочалася співпраця та взаємодія з багатьох питань. Тому що те, що відбувається в Україні, безпосередньо стосується не тільки чеченців, а й багатьох інших народів, що перебувають у колоніальній залежності від Росії вже кілька століть", – підсумував Закаєв.

Нагадаємо, що ставленик Кремля у Чечні Рамзан Кадиров 21 вересня закликав своїх прихильників, які воюють у складі російської окупаційної армії, вбити Закаєва. Він пообіцяв тому, хто вб'є Закаєва "свободу та забезпечення на все життя". 

Ахмед Закаєв — соратник першого президента ЧРІ Джохара Дудаєва, чеченський політичний і державний діяч, бригадний генерал, від 2006 року виконувач обов'язків дипломатичного представника невизнаної Чеченської Республіки Ічкерія. Як політичний біженець перебуває у Лондоні, де й веде свою діяльність.

іноземний легіон ічкерія закаєв

Знак гривні
Знак гривні