Ігор Клименко став найкращим студентом у світі за версією Global Student Prize, інноватор створив дрон-міношукач (ВІДЕО)

Ігор Клименко – студент фізико-математичного факультету Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського – став переможцем премії Global Student Prize 2022. Він здобув 100 тисяч доларів за розробку технологій для дистанційного розмінування.

Про це повідомили організатори премії Varkey Foundation.

"Ігор Клименко створив Quadcopter Mines Detector – квадрокоптерний міношукач. Дочірня нагорода Global Teacher Prize у розмірі 100 тисяч доларів США присуджується одному видатному студенту, який справив реальний вплив на навчання, життя своїх однолітків і суспільство", – йдеться у повідомленні.

Ігор Клименко зацікавився розв'язанням проблеми наземних мін, які становлять небезпеку для українців, ще у 5 класі, коли почалась російсько-українська війна.Хлопець з дитинства цікавився наукою і вирішив застосувати свої знання для розробки роботів для розмінування. У 10 класі почав використовувати квадрокоптери та дрони у своїх винаходах.

Останні два роки він активно працює над своїм останнім винаходом – квадрокоптером-міношукачем, який він успішно представив на численних конкурсах та виставках. Зокрема, Ігор став фіналістом X фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge 2021: Україна та світ" та здобув золоту медаль у молодшій категорії на Малайзійській 21-й технологічній виставці-2022.

Ігор розробив два робочі прототипи свого пристрою і зараз працює з інвесторами та різними організаціями для швидкого впровадження свого винаходу у реальне життя, щоб допомогти зменшити кількість жертв вибухових пристроїв та розпочати відновлення України.

Зараз Ігор бере участь у бізнес-інкубаторі UF Startup School Beginner 2022 та планує незабаром підписати угоду про співпрацю з цією організацією.

Крім того, Ігор Клименко є членом Малої академії наук України та залучає молодь до вивчення науки та реалізації своїх ідей. Ігор також читав лекції про просування освіти та науки для студентів інноваційної школи Think Global. Наприкінці 9 класу він почав вести онлайн-заняття з математики для молодших школярів з різних куточків України і досі активно викладає.

Пристрій складається з дрона і металодетектора, який дозволяє визначити точне місце розташування міни, пояснює Ігор.

"Ми забезпечимо комплексне сканування територій дистанційно.Так ми зможемо врятувати сотні або навіть тисячі життів за допомогою цього спеціального пристрою", – каже хлопець.

За словами Ігоря, він продовжував роботу над проєктом, навіть перебуваючи в укритті з 8 людьми, коли біля його села відбувалися бойові дії, щоб допомогти українським військовим.

Ігор уже отримав два офіційні патенти на свій пристрій від України. Здобуту грошову премію інноватор спрямує на залучення компаній, які могли б інвестувати у масове виробництво його пристрою з розмінування.

нагорода міни дрони інновації

Знак гривні
Знак гривні