У справі Стерненка з'явилися свідчення про тиск керівництва Офісу генпрокурора

Колишній старший групи прокурорів у справі Сергія Стерненка Андрій Радіонов під час свідчень у суді розповів, що вказівки у справі надходили від заступника генерального прокурора Олексія Симоненка. Той своєю чергою отримував їх нібито від заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова.

Про це повідомляє "Бабель".

Відео свідчень Радіонова в суді оприлюднив сам Стерненко на своїй сторінці у Facebook 16 вересня.

«Коли доповідав по статті 263 (незаконне зберігання та носіння зброї, — ред.), то заступник генерального [прокурора Олексій Симоненко] сказав, що буде гарний довісок до основної статті (умисне вбивство — ред.). На що керівник департаменту відповів: «Було б до чого довішувать». [...] Наскільки мені відомо, Симоненко сказав, що це вказівка від заступника глави ОП [Андрія] Смирнова», — розповів Андрій Радіонов.

Також, за його словами, результати експертизи суперечили первинному акту огляду місця події, зокрема було змінено положення ножа.

Це не перше свідчення Радіонова в цій справі. У 2020 році на суді він заявив, що підозра Стерненку бездоказова: її складено необʼєктивно та упереджено. Перед цим стало відомо, що Радіонов відмовився підписувати підозру Стерненку й покинув процес: «Підозра незаконна і суперечить зібраним доказам і має «очевидно упереджений характер». Незабаром прокурор перевівся до іншого департаменту, а значить був відлучений від справи.

11 червня 2020 року Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115, ч. 2 ст. 263 КК). У СБУ визнали, що на Стерненка напали Олександр Ісайкул та Іван Кузнєцов, який загинув, і що був факт самозахисту, але «подальші дії ставлять під сумнів вищезгадану версію».

Стерненко повʼязує напад зі своєю діяльністю активіста та протестами проти забудов у Одесі. В організації нападу він звинувачує мера Геннадія Труханова.

офіс президента стерненко офіс генпрокурора суд

Знак гривні
Знак гривні