"ОДКБ кінець. Головним гравцем у Центральній Азії став Китай", – Клімкін

Ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін аналізує, що показав саміт Шанхайської організації співробітництва в Узбекистані.

"ОДКБ кінець. Не сьогодні і не завтра, але кінець. Саміт Шанхайської організації співробітництва в Узбекистані це всім показав", – зазначає Клімкін.

За словами ексголови МЗС, головним гравцем в Центральній Азії став Китай.

"Визнання Путіна, що в Китая є "занепокоєність та питання" щодо його війни з Україною, здивувало всіх. Китай починає ставитися до Росії з презирством, відносини з Росією охолоджуються. На стратегічному рівні вони і далі будуть говорити про партнерство, але допомагати Китай не буде.

Скажемо чесно: повний програш Путіна Китаю невигідний. Але раніше Кремль був для Китая партнером, хоч і молодшим. Тепер він став васалом.

Росія хотіла стати незамінним для всіх глобальним гравцем, а стає периферійною невдахою. І справа не тільки в тому, що Путіна тепер не зустрічають біля літака, хоча це багато про що говорить. Тепер він буде дивитися на Китай знизу догори.

В якийсь момент Захід та Китай можуть домовитися замінити Путіна, і страх цього тепер завжди буде його доганяти. І все це завдяки Україні", – наголосив Клімкін.

Нагадаємо, у рамках саміту Шанхайської організації співробітництва, що проходив 15-16 вересня у Самарканді, відбулася перша від початку повномасштабного вторгнення Росії зустріч Путіна і Сі Цзіньпіна.

За підсумками зустрічі Путін подякував китайському лідеру за «зважену позицію» щодо війни в Україні. Водночас президент РФ заявив, що розуміє «питання та занепокоєння» китайської сторони щодо російської позиції у війні проти України.

азія путін одкб Китай

Знак гривні
Знак гривні