Науковці відзначають користь псилоцибінових грибів у лікуванні депресії, тривожності та ПТСР, – SCMP

Враховуючи, що після пандемії Covid-19 проблеми психічного здоров'я зросли на 25 відсотків, здається, немає кращого часу для того, щоб оцінити силу психоделіків для лікування депресії, тривожності та посттравматичного стресового розладу.

Про це пише гонконзьке видання South China Morning Post.

"Ми всі чули дуже страшні речі про психоделіки, – каже американський письменник і журналіст Майкл Поллан у новому документальному фільмі Netflix, заснованому на його бестселері "Як змінити свою свідомість". – Вони буцімто змінюють хромосоми, змушують вас стрибати з будівель – все це лякає".

Поллан проаналізував справжній вплив цих речовин – і був здивований тим, що виявив. "Що якщо психічні розлади, такі як ОКР [обсесивно-компульсивний розлад], ПТСР [посттравматичний стресовий розлад], алкоголізм та депресія можуть бути виліковані [психоделіками]?" – спитав він.

Це не риторичне запитання; обговорення користі прийому психоделіків для полегшення страждань ніколи не було таким жвавим, як зараз. До психоделіків зараховують психоактивний напій аяваску (або аяхуаску) та псилоцибінові гриби.

Досліджень, що підтверджують їхню користь, стає дедалі більше. Нещодавнє дослідження, проведене Медичним інститутом Джона Хопкінса в американському штаті Меріленд, показало, що псилоцибін може полегшити симптоми серйозних депресивних розладів у дорослих.

Дослідження, проведені в Імперському коледжі Лондона, показують, що псилоцибін може допомогти "відкрити" мозок людей, які страждають на депресію, через кілька тижнів після вживання.

Підкріплені науковими даними та переконливими кампаніями, уряди послаблюють закони, що обмежують використання психоделіків. Війна президента США Річарда Ніксона з наркотиками у 1960-х та 70-х роках призвела до того, що психоделіки були широко криміналізовані в країні, але сьогодні вони переживають тихий ренесанс.

Рух за декриміналізацію псилоцибіну для вирощування та зберігання (не продажу) набирає обертів у деяких містах та штатах США, а також у таких країнах, як Ямайка, Непал, Бразилія, Австрія, Канада, Іспанія, Багами та Нідерланди (де він продається лише у вигляді трюфелів).

301b7ba9-3693-4046-9cb4-dc8505d9de5e_eee40472.webp

Зібрані псилоцибінові гриби в Денвері, штат Колорадо. Фото: Getty Images

Також у США набувають популярності виїзні ретрити, зокрема, на Ямайку та в Нідерланди. Метою таких ретритів є демістифікація світу психоделіків та забезпечення безпечного та легального вживання псилоцибінових грибів у терапевтичних цілях для людей, які прагнуть значно змінити своє життя.

Ретрити проводяться в місцях, занурених у природу, і нараховують п'ять днів цифрової детоксикації, псилоцибінові церемонії, медитацію, усвідомлений рух, групову терапію і роботу з диханням, яким передує чотиритижнева віртуальна програма підготовки, а також щотижневі дзвінки підтримки після повернення.

Такі ретрити, зокрема, організовує компанія Beckley Retreats. Її генеральний директор Ніл Маркі, який колись був солдатом армії США і боровся з посттравматичним стресовим розладом, каже про очевидну користь таких ретритів: "Ми могли б відправляти співробітників чи ветеранів до їхніх родин у набагато кращій формі".

"До того часу, коли ви досягаєте середнього віку, буває важко змінити звички, що вкоренилися, і емоційні шаблони, які можуть придушувати нас або змушувати повторювати старі помилки. Кращий спосіб перезавантажитися – це доза психоделіків. Психоделіки можуть бути корисні кожній дорослій людині, за винятком тих, хто страждає від серйозних психічних розладів", – каже Маркі.

Сам Марки відкрив для себе терапевтичний потенціал психоделіків 10 років тому, після того як страждав від важкої депресії та посттравматичного стресового розладу після служби в Іраку та Афганістані.

птср психоделіки психологія наука

Знак гривні
Знак гривні