Звірства росіян на Харківщині: масове поховання в Ізюмі, катівні, тіла зі слідами тортур (ФОТО)

На визволених територіях Харківщини поліцейські виявили влаштовані окупантами катівні. У визволеному Ізюмі виявили масове поховання на 440 тіл.

Про це повідомив начальник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов.

"Можу сказати, що тут розташоване одне з найбільших поховань в одному звільненому місті, у ньому понад 440 могил", – сказав він.

Як повідомив Болвінов, тіла були поховані окремо.

На запитання, чи може він сказати, як загинули поховані тут люди, він відповів: "Ми знаємо, що дехто був убитий [розстріляний], дехто загинув від артилерійського вогню, так званих мінно-вибухових травм. Дехто загинув від авіаударів. Багато тіл ще не впізнані, тому причини смерті будуть встановлені в ході слідчих дій".

Болвінов зазначив, що всі тіла будуть ексгумовані та направлені на судово-медичну експертизу.

Водночас проєкт Радіо Свобода та Голосу Америки, телеканал "Настоящее время", опублікував фотографії масових поховань у лісі в Ізюмі, отримані від українських журналістів.

"Деякі поховання з хрестами, на них написи. Десь навіть є вінки. Десь немає нічого, лише могила. Написи: "ЗСУ, 17 осіб, з моргу", "345", "412"", – йдеться у його телеграм-каналі.

Уповноважений з питань зниклих безвісти осіб Олег Котенко підтвердив "Настоящему времени" справжність знімків.

В ефірі телеканалу він розповів, що окупанти самі публікували відео із цього поховання в Ізюмі, тому українські сили його шукали.

"І десь є реєстр, у якому, я думаю, вони нам підказуватимуть, де вони взяли це тіло для поховання. Ми зараз працюємо над цим, і я думаю, що ми ці списки знайдемо і ми розумітимемо, що це за людина, чому їй було присвоєно номер, а не прізвище. Але є там і прізвища, а ще там є вінки, і дата загибелі там також є на деяких. Більшість, я думаю, загинули під обстрілами, ми за датами це вже зрозуміли: люди загинули, коли вони били з артилерії по місту", – сказав Котенко.

Водночас hromadske із посиланням на Котенка повідомляє, що на кладовищі знайшли братську могилу українських військових, де поховано до 25 українських захисників. Загалом за час окупації на місцевому цвинтарі з'явилося понад 460 нових поховань.

Масове поховання прокоментував президент Володимир Зеленський. Він зазначив, що необхідні процесуальні дії там уже розпочалися, але більше перевіреної інформації обіцяє повідомити завтра.

«Завтра ж в Ізюмі будуть журналісти — українські та міжнародні. Ми хочемо, щоб світ знав, що реально відбувається і до чого призвела російська окупація. Буча, Маріуполь, тепер, на жаль, Ізюм... Росія всюди залишає по собі смерть. І повинна за це відповідати. Світ повинен притягнути Росію до реальної відповідальності за цю війну», — сказав Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні.

Окрім масових поховань, на визволених територіях Харківщини поліцейські виявили влаштовані окупантами катівні.

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

"На території низки населених пунктів Харківської області нами виявлені за допомогою місцевого населення катівні, в яких тримали в абсолютно нелюдських умовах наших співгромадян, а також іноземців. Йшлося про громадян однієї з азійських країн, які, будучи мирними іноземними студентами, намагалися виїхати на підконтрольну українському уряду територію. Вони були зупинені російськими військовими, незаконно затримані, піддавалися тортурам.

Усі ці сліди воєнних злочинів зараз ретельно документуються нами. І за досвідом Бучі ми чудово розуміємо, що найжахливіші злочини можуть бути викриті лише з часом. Ми вже зіштовхнулися з ексгумацією окремих тіл не лише з ознаками насильницької смерті, але й тортур — відрізані вуха і таке інше. Це ще тільки початок", — розповів Єнін.

"Наразі катівня знайдена в Балаклії. У нас є оперативна інформація, яка потребує підтвердження, про аналогічну катівню на території Вовчанська. Там катували людей, зокрема електричним струмом і таке інше. Усе це ми будемо ретельно вивчати та піддавати розголосу, тому що про ці жахливі злочини мають знати всі", — додав він.

Водночас Начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов повідомив, що в кімнаті тортур у штабі окупантів у Балаклії росіяни "вдягали маски та катували мирних жителів оголеними дротами".

Це зафіксували поліцейські та криміналісти Київщини, які проводять огляд бази російських загарбників на Харківщині.

"Катівню облаштували в одному із відділів поліції, тут же тримали полонених і жили самі. Відверто вражає те, що поряд із кімнатами тортур окупанти розвішували малюнки своїх дітей", — розповів Нєбитов.

За матеріалами УП, Цензор.НЕТ.

харкіщина рашизм звільнені території воєнні злочини рф

Знак гривні
Знак гривні