Підтоплена понад сотня будинків і подвір’їв: як Кривий Ріг долає наслідки ракетних ударів росіян

Від ракетних ударів російських військ по Кривому Рогу Дніпропетровської області підтоплена понад сотня будинків та подвір’їв. Аварійні роботи дозволили знизити рівень води на певних ділянках міста на 40 см.

Про це вранці в четвер, 15 вересня, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко, передає "Новинарня".

“Рівень води у річці Інгулець на цю хвилину знизився уже на 40 сантиметрів і падає далі.

Дякую рятувальникам, аварійним службам і усім, хто працював цілу ніч і продовжує працювати зараз. Кожен з вас зробив неймовірне”, – йдеться в повідомленні о 8:49.

За уточненими даними, били росіяни ракетами “Кинджал” та “Іскандер”.

“Через атаку рівень води на різних ділянках річки Інгулець піднявся від 1 до майже 2 метрів (…) Рятувальники та аварійні служби продовжують роботу”, – додав він.

Через вечірній ракетний удар підтоплено 112 приватних будинків та подвір’їв. Людей евакуювали, зокрема з Гданцівки й Мотронівки.

У Софіївський громаді без води майже 5 000 людей, повідомив Резніченко.

Начальник Криворізької військової адміністрації Олександр Вілкул зазначив, що вночі на Дніпропетровщині підривали греблю в районі Чорногорки, щоб знизити рівень води.

“Вночі проводився великий перелік заходів, починаючи від двох підривів греблі у районі Чорногорки для того, щоб збільшити пропускну спроможність, закінчуючи великими інженерними роботами”, – сказав Вілкул.

Нагадаємо, ввечері 14 вересня російські війська випустила вісім крилатих ракет по гідротехнічній споруді у Кривому Розі – дамбі Карачунівського водосховища.

Президент Володимир Зеленський заявив, що мета цього теракту росіян – затопити місто.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив у твіттері, що ракетний удар Росії по гідротехнічних спорудах Кривого Рогу є воєнним злочином і терактом.

"Побиті українською армією на полі бою, російські боягузи тепер воюють проти нашої критично важливої ​​інфраструктури та мирного населення. Росія є терористичною державою і має бути визнана такою", – заявив Кулеба.

На думку аналітиків американського Інституту вивчення війни, удару по дамбі, найімовірніше, було завдано для зриву українських операцій на річці Інгулець на південь від Кривого Рогу.

ISW вважає, що росіяни обстріляли дамбу, щоб спробувати пошкодити понтонні мости ЗСУ нижче за течією, особливо у світлі повідомлень про те, що українські воїни намагаються розширити плацдарм на річці Інгулець у Херсонській області.

кривий ріг ракетний удар росія терорист

Знак гривні
Знак гривні