"Балаклія та Ізюм стають в один ряд з Бучею та Бородянкою": генпрокурор про злочини росіян на Харківщині

На звільнених територіях Харківської області починають працювати мобільні слідчо-прокурорські групи для розслідування численних воєнних злочинів росіян.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

"Зараз, коли українські військові з початку вересня звільнили 6000 квадратних кілометрів української землі на сході і півдні, на тлі радості від самого факту, перед нами постає жахлива картина того, що робили окупанти, зокрема, на Харківщині. Фактично зараз такі міста, як Балаклія, Ізюм стають в один ряд з Бучею, Бородянкою, Ірпенем", – заявив генеральний прокурор України Андрій Костін.

Генпрокурор вирішив створити мобільні слідчо-прокурорські групи в яких поєднають фахівців різного напряму. Їхні скоординовані дії дозволять більш якісно розслідувати воєнні та інші міжнародні злочини.

На Харківщини працюватимуть 23 такі мобільні слідчо-прокурорські групи. До складу увійдуть працівники прокуратури, СБУ, Національної поліції, вибухотехніки та інші експерти. Вони проводитимуть огляди зруйнованих об`єктів цивільної інфраструктури та займатимуться фактами вбивств місцевих мешканців.

Окрім цього утворені 5 так званих «тематичних груп». Їхнє завдання займатися виключно фактами катувань місцевих мешканців, а також пошуком розташування штабів чи командних пунктів російських військових на звільнених територіях.

За словами керівника Харківської обласної прокуратури Олександра Фільчакова, правоохоронці вже виявили шість тіл у Граковому і Залізничному Чугуївського району. "Людей вбили військовослужбовці Російської Федерації. Після цього тіла були захоронені місцевими мешканцями. Виявлено сліди катувань. Крім того, працівники Ізюмської окружної прокуратури разом зі слідчими органів поліції виявили факт захоронення місцевих мешканців, вбитих військовослужбовцями Російської Федерації, в місті Балаклія", – розповів Фільчаков.

photo_2022-09-14_17-47-30.jpg

Фото: ОГУ

В Офісі Генерального прокурора додали, що на прикладі Харківщини прагнуть відпрацювати універсальний алгоритм, який можна буде використовувати після звільнення Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької областей.

Нагадаємо, що згідно з повідомленням начальника слідчого управління головного управління Нацполіції Харківської області Сергія Болвінова, у Балаклії на Харківщині російські військові організовували катівню, де утримували в полоні щонайменше 40 людей.

«Один чоловік просидів у «тюрмі» 46 днів – рашисти знайшли фото його брата у військовій українській формі. За словами свідків, їх катували по-різному. Усі тортури описувати не буду, скажу лише, що «найлегше» – коли били струмом», – сказав Болвінов.

Крім того, за його словами, слідчі мають інформацію про вбитих жителів міста.

деокупація воєнні злочини рф звільнені території

Знак гривні
Знак гривні