Які козирі в рукаві лишилися у Путіна після провалу армії РФ, – FT

Контрнаступ на Харківщині став поворотним моментом у російсько-українській війні, однак Путін, програючи, напевно обере шлях ескалації.

Про це пише у статті для Financial Times британський журналіст Гідеон Рахман.

Ці кілька днів швидкого контрнаступу довели, що Росію можна перемогти на полі бою, перекладає матеріал "Бабель". Рахман прогнозує що, найпевніше, невдовзі так і станеться: якщо в гру не вступлять якісь нові фактори, то Росія поступово програє цю війну.

305318315_407394971573587_1058744015229481953_n.jpg

Захоплена на Харківщині самохідна гармата 2С19 «Мста-С» поїде служити українському війську. Фото: Генштаб ЗСУ

Рахман міркує про можливі наслідки цього. Наприклад, що ця новина буде дуже поганою для Сі Цзіньпіна та Дональда Трампа, які зробили ставку на дружбу з Росією (як-от Пекін) чи просто на схвалення всього, що робить Путін (як робить американський експрезидент). Після зміни балансу сил на полі бою ці рішення виглядають щонайменше недалекоглядними, якщо не сказати дурними.

Також Рахман прогнозує, що Путін, програючи, обере шлях ескалації, щоб остаточно не втратити все. Однак застосування ядерної зброї обернеться проти нього самого: по-перше, є високий ризик зараження і російської території, а по-друге, західні країни муситимуть відповісти військовим втручанням у конфлікт.

Інша карта в рукаві Путіна ― масова мобілізація ― теж проблемна, адже цю ідею не підтримують у російському суспільстві, а новонабраних солдатів треба тренувати як мінімум тижнями. Цього часу Росія не має: фронт може просуватися швидко.

Лишаються сподівання на холодну зиму, перекриття газових постачань і те, що європейців вийде «проморозити до готовності на компроміс». Однак у головної економіки ЄС ― Німеччини ― газу в сховищах наразі цілком достатньо. Та й холодна зима в Європі поки що не очікується, пише Рахман.

Дедалі більш імовірний програш у війні напевно закінчиться для Путіна втратою влади, однак далеко не факт, що наступний керівник Росії буде ліберальним. Принаймні наразі більшість населення РФ налаштована консервативно-націоналістично, і це може стати джерелом нових проблем.

«Так, попереду ще чимало викликів. Але іноді гарні новини ― це просто гарні новини. У цьому похмурому році український контрнаступ на Харківщині ― точно одна з таких новин», ― підсумовує Рахман.

путін контрнаступ зсу провал армії рф шантаж рф

Знак гривні
Знак гривні