"Безплатна гуманітарна допомога" і зайва бюрократія – дві лазівки для тиску МВС на волонтерів

Що стоїть за обшуками волонтерів, які купують авто для потреб ЗСУ, розбирався у статті "Справи проти волонтерів" Цензор.НЕТ. ТЕКСТИ публікують фрагмент матеріалу, який пояснює, які юридичні нюанси та бюрократичні перепони стоять на шляху волонтерів, що купують за кордоном автівки для українських військових.

У чому законодавча вилка для волонтерів вже після початку проваджень проти них написав волонтер, письменник Андрій Любка.

До нього звернулася одна державна інституція, яка вирішила перерахувати одноденну зарплатню всього колективу і купити за ці гроші 2 автомобілі для підрозділів, у яких служать її працівники.

"Ясна річ, ця інституція не може переказати ці гроші мені як фізичній особі (навіть попри те, що мій рахунок зареєстрований у податковій як волонтерський). Тому ідея була така: інституція перераховує ці кошти на рахунок благодійної організації, а вже та перераховує мені, а я – відповідно – купую для інституції два автомобілі", – розповідає Любка.

"Але й так не можна, бо ті автомобілі, які заїжджають через кордон "на армію", держава вважає гуманітарною допомогою. А відповідно я не можу організації передати "гуманітарну допомогу", бо вона апріорі безкоштовна. Тобто якщо якась інституція, організація, фірма, сім'я чи просто військові самі скинулися і попросили мене купити для них терміново машину, то це неможливо, бо "гуманітарна допомога" апріорі безкоштовна", – пояснює письменник-волонтер.

"У чому ж підвох, у чому ж проблема? Проблема в тім, що це ніяка не гуманітарна допомога!!! Це куплені за наші кровні українські гроші товари, які ми передаємо для армії! Не існує в природі "Волонтерів Великої Британії", як у цій митній декларації, бо насправді цю машину я придбав за кордоном за ваші внески, тобто за українські гроші! Це ніяка не гуманітарна допомога!" – емоційно резюмує Любка.

"Тобто, все, що ми звично називаємо гуманітарною допомогою – від панчіх до автівок і дронів – це все куплене.

Це волонтерська допомога, яка в законодавстві прописана як гуманітарна.

"І після цього ми чуємо про те, як держава іншою своєю рукою (чи лапою) відкриває кримінальні справи на волонтерів, переслідує, заважає працювати, буцімто за "продаж гуманітарної допомоги", – обурюється Любка.

Юрист Віталій Коломієць вказує, що МВС може мати якусь установку вимагати спеціальні листи від в/ч, детальний облік транспорту і різну непотрібну бюрократію.

"Хтось це робить, хтось не робить, в когось на цю зайву бюрократію просто немає часу. Головне питання лише в цільовому використанні гуманітарної допомоги. Бо закон про гуманітарну допомогу передбачає виключний перелік відповідальності, а це фактично нецільове використання або отримання прибутку від продажу гумдопомоги", – каже юрист.

"І правоохоронці давлять на те, що хтось бере гроші за привезену машину або дає авто військовим і знову бере кошти для наступної купівлі. Зараз багато так працює – завезли машину, поки ремонтують, хтось просить швидше дати. Тобі дають за неї гроші, і ти за них їдеш купувати нову. Тобто для людей, чисто по справедливості, це має виглядати, що авто йде військовим – а чи самі військові на це авто збирають, чи волонтери, чи інші громадяни, то не суттєве питання", – додає Коломієць.

"Зрозуміло, що гуманітарна допомога не береться нізвідки – хтось її купляє. Або її купують за кордоном іноземці – це зазвичай медикаменти і речі першої необхідності, бо на військові речі, навіть транспорт, вони не хочуть збирати. А необхідні речі, зокрема транспорт, українці купують для свого війська самостійно – і потім хтось ці речі завозить в Україну і передає військовим", – пояснює юрист, який і сам долучається до волонтерства.

мвс волонтери авто для зсу

Знак гривні
Знак гривні