Візуалізація сирен повітряної тривоги в Україні (Графіки по регіонах)

Аби дослідити закономірності оповіщення та оцінити повітряну загрозу в регіонах, інженер-програміст Volodymyr Agafonkin зібрав дані повітряних тривог і візуалізував їх на шкалі часу (наразі період охоплює 15 березня — 10 вересня).

Від початку повномасштабного вторгнення Росії українцям доводиться стикатися з новими реаліями війни. Однією з них є сирени повітряної тривоги — гучний звук, що вказує на загрозу неминучої атаки з повітря та заклик негайно сховатися.

"У цифрову епоху замість гучномовців більшість людей покладаються на мобільні застосунки, як-от Air Alert, які дозволяють вибрати регіон і отримувати екстрені сповіщення для нього. Він також має телеграм-канал, який дублює сповіщення. Щоб дослідити закономірності оповіщення та оцінити повітряну загрозу в регіонах, я зібрав ці дані та візуалізував їх на глобальній шкалі часу", — пояснює Володимир Агафонкін.

Буфер обміну011.jpg

Буфер обміну022.jpg

Буфер обміну033.jpg

Останнє оновлення візуалізації: 10 вересня 2022 о 17:46. Стовпці показують години доби, а рядки – дні в часовому поясі UTC+3. Червоні блоки — сирени повітряної тривоги, а синьо-жовте тло – цикл день/ніч.

"Попри те, що ракети та бомби почали падати на українських мирних жителів 24 лютого, надійні та узгоджені цифрові дані про сирени почали надходити 15 березня, тож тут починається графік. Я також обмежив вибір регіонів лише тими, у яких була значна кількість сповіщень про повітряні нальоти.

Зауважте, що сирени не співвідносяться з реальними повітряними атаками — вони лише вказують на можливу загрозу щоразу, коли російська ракета чи бомбардувальник наближається в загальному напрямку до певного району (під контролем України). Наприклад, немає сповіщень для Маріуполя, попри те, що це місто майже зрівняли із землею авіабомбами. Сирени також не попереджають про артилерійські обстріли, які стали джерелом найбільших руйнувань на багатьох прифронтових територіях, зокрема в Харкові, Миколаєві та Чернігові.

Одним із другорядних, менш обговорюваних аспектів сирен повітряної тривоги є те, як вони серйозно порушують сон, що має значні наслідки для здоров’я, особливо серед дітей", – зазначає автор графіків.

Графіки можна подивитися за цим посиланням.

повітряні тривоги візуалізація даних ракетні обстріли

Знак гривні
Знак гривні