Експертна рада Мінкульту рекомендувала демонтувати російські імперські пам’ятники у Полтаві: які саме (ФОТО)

Експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики рекомендувала демонтувати російські імперські пам’ятники у Полтаві.

Про це повідомляє пресслужба МКІП.

Йдеться про пам'ятники, встановлені у часи Російської імперії та пов’язані з перемогою Росії у Полтавській битві 8 липня 1709 року над союзними військами України та Швеції. 

Це, зокрема Монумент (колона) Слави, встановлений на честь 100-річчя «перемоги російської армії Петра I», пам'ятник на місці відпочинку Петра, споруджений у 1849 році на місці будинку козака Магденка, в якому після битви зупинявся російський цар, та Пам'ятник славним захисникам Полтави і коменданту фортеці Олексію Келіну, встановлений у 1909 році на честь 200-річчя перемоги у Полтавській битві.

k4tdg2---c17x11x50px50p-c17x11x50px50p--af9f0efb6b2cd8f5900c129a71545d39.jpg

Монумент Слави в центрі Полтави. Фото: Depositphotos

"Сьогодні, коли Україна захищає від російського вторгнення право на власну ідентичність, особливого значення набуває подолання наслідків російської імперської та радянської тоталітарної політики, у тому числі – очищення публічного простору від символів російської імперськості.

history_1599826690.jpg

Пам'ятник на місці відпочинку Петра I. Фото: visitpoltava.com

Встановлення пам’ятників та присвоєння найменувань, що здійснювалися російською імперією в Україні, були покликані поширювати російські пропагандистські наративи та демонструвати вищість російської культури, водночас підкреслюючи другорядність української.

450px-Пам'ятник_славним_захисникам_Полтави_і_Келіну_в_Полтаві.jpg

Пам'ятник славним захисникам Полтави і коменданту фортеці Олексію Келіну. Фото: Wikipedia

Подібні пам’ятники, встановлені за часів російської імперії і дбайливо збережені в часи СРСР, ворог сьогодні використовує, серед іншого, як «аргументи» для заперечення існування української нації і держави, проштовхуючи тезу про «один народ», та просування «русского мира» як ідеології путінської росії у війні проти України", – йдеться у повідомленні.

Відтак, Експертна рада МКІП з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму рекомендує Полтавській обласній військово-цивільній адміністрації та Полтавській міській раді:

деколонізація пам'ятники Рускій мір Полтава

Знак гривні
Знак гривні