Росіяни відбивають атаки ЗСУ на Харківщині за допомогою зеніток часів Сталіна (ФОТО)

Збройні сили України ведуть активні контрнаступальні дії проти армії РФ на Харківщині та продовжують збирати трофеї, які кидають росіяни. Серед останніх трапляються несподівані екземпляри.

Один із підрозділів української армії захопив "стандартний" тягач МТ-ЛБ із зенітною установкою ЗУ-23-2, а на додачу – три зенітні гармати КС-19 калібру 100 мм, які виробляли наприкінці 1940-х років, ще за часів Сталіна.

Як інформує Defense Express, на це вказує фото, розміщене на одному із телеграм-каналів.

Радянський Союз виробляв зенітні гармати КС-19 із 1948 по 1957 роки. За цей час у СРСР встигли наштампувати близько 10 тисяч одиниць.

Ці зенітки навіть встигли повоювати на боці комуністів під час Корейської війни у 1950-х роках та під час війни у В’єтнамі у 1960–1970-х. За "паспортними" характеристиками гармата КС-19 може виконувати до 15 пострілів на хвилину, вести вогонь на дальність до 21 км та на висоту до 15 км по повітряних цілях, що мають швидкість польоту до 1200 км/год. Для видачі цілевказівки мала використовуватись радіолокаційна станція СОН-9А "Глобус".

9ce63185bf64685b.jpg

Фото: Defence Express

Армія СРСР використовувала КС-19 до 1980-х років, зараз ця гармата лишається в строю лише у деяких країнах, як-от Єгипет, Алжир, Камбоджа та Північна Корея. Формально в Росії КС-19 на озброєнні нема, ці зенітки офіційно використовують лише підрозділи "Росгидромета" (Російська гідрометеорологічна служба) для запобігання сходженню лавин в гірській місцевості.

Використання російською армією настільки застарілих зеніток, що пам’ятають Сталіна, вочевидь, вказує на масштаб проблем, з яким стикнулася артилерія ЗС РФ через високий рівень зносу стволів гармат через тактику "артилерійського валу", яку застосовують росіяни.

контрнаступ втрати ворога артилерія рф харківщина

Знак гривні
Знак гривні