Наступ ЗСУ у районі Балаклії на Харківщині: що наразі відомо

Перекидання сил армії РФ з Харківської області та східних регіонів України на південь, ймовірно, відкрило ЗСУ нові можливості для контратак у цьому регіоні — про що свідчить наступальна операція українських сил у районі Балаклії на Харківщині.

Про це у своєму новому зведенні за підсумками 6 вересня повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики ISW окремо аналізують контрнаступальну операцію ЗСУ у Харківській області в районі Балаклії, яка, ймовірно, «відкинула російські сили на лівий берег (північний бік) річок Сіверський Донець і Середня Балаклійка».

Фахівці припускають, що 6 вересня українські війська захопили Вербівку (менше ніж 3 км на північний захід від Балаклії) — про що свідчать кадри, геолокацію яких аналітикам інституту вдалося верифікувати. «Кілька російських джерел визнали українські успіхи у Вербівці та повідомили, що російські війська зруйнували неназвані мости на східних околицях Балаклії, щоб запобігти подальшому просуванню українських військ», — пишуть експерти ISW.

На фото, опублікованих 6 вересня, також видно зруйнований міст через річку Середня Балаклійка — географічний об'єкт, за яким, ймовірно, проходить лінія російського фронту на цій ділянці. Аналітики ISW також звернули увагу на повідомлення в соцмережах про те, що 6 вересня російські війська відійшли з блокпостів в шести кілометрах західніше Балаклії.

Крім того, російські сили, ймовірно, більше не утримують свої колишні позиції в Байраку та Новій Гусарівці (на південь від Балаклії на правому березі річки Сіверський Донець), пишуть автори свіжого звіту. Ці позиції вони могли залишити ще наприкінці серпня: на кадрах, розміщених 30 серпня, видно, що російські війська підірвали міст через річку Сіверський Донецьк біля Байраку в невстановлену дату, що може вказувати на відхід росіян. Крім того, генеральний штаб ЗСУ повідомляв 6 вересня, що російські війська завдали авіаударів по Байраку — ймовірно, це свідчить про те, що українські сили могли просунутися в цьому районі.

Той факт, що Росія перекинула сили з Харківської області та зі сходу України на південь, ймовірно, дозволить ЗСУ за можливості контратакувати в цьому регіоні — саме реалізацією такої ситуативної можливості аналітики ISW вважають операцію ЗСУ в районі Балаклії.

Kharkiv Battle Map Draft September 06,2022.png

Водночас, як інформує The Insider, у пропагандистських Telegram-каналах РФ повідомляють, що під Балаклією взято в котел бійців самарського та башкирського спеціальних загонів швидкого реагування (СОБР).

Так, першими про те, що у відбитті контрнаступу ЗСУ бере участь СОБР написало видання "Известия". 6 вересня о 22:02 воно опублікувало повідомлення з посиланням на джерело про те, що підрозділи 2-го корпусу "Народної міліції ЛНР" за підтримки бійців СОБР та ОМОН нібито успішно зупинили контрнаступ ЗСУ у напрямку Балаклії.

Після цього в пропагандистських каналах у Telegram почали з'являтися повідомлення про "плачевне становище СОБР". Повідомлялось про те, що Самарський СОБР в оточенні та шанси в нього "такі собі".

Один з телеграм-каналів РФ заявив, що бійці самарського СОБР перебувають в оточенні і перестали виходити на зв'язок. Його наступне повідомлення про СОБР під Балаклією закінчується словами "Самара! Башкирія! Моліться за них".

Водночас інші телеграм-канали повідомляли, що два зведені загони Росгвардії вже понад добу "борються у повному оточенні під Волоховим Яром" (Чугуївський район Харківської області). Пізніше стало відомо, що це самарський та башкирський СОБР.

Українські офіційні особи поки не коментують інформацію щодо контрнаступальних дій у районі Балаклії. Тим часом міська влада Балаклії на Харківщині просить громадян не поширювати інформацію про військові операції ЗСУ до офіційних заяв Генштабу чи Міноборони.

"Є інформація про звільнення деяких населених пунктів Балаклійської громади. Чекаємо офіційного підтвердження. Розуміємо емоції кожного зараз, проте намагаймося дотримуватися режиму інформаційної тиші".

За матеріалами NV.ua, Цензор.НЕТ.

контрнаступ харківщина окуповані території

Знак гривні
Знак гривні