Як на озброєнні України опинилася іранська зброя, – Oryx

У той час як багато спостерігачів російсько-української війни очікують, як армія РФ застосовуватиме іранські безпілотники, вироблене або закуплене Іраном озброєння вже активно використовується на війні в Україні, принаймні з квітня 2022 року. До того ж цю зброю використовують не російські війська, а українські сили в боротьбі проти армії РФ.

Про це пише сайт аналізу оборонної розвідки на основі відкритих джерел Oryx.

Історія про те, як ця зброя виявилася в Україні, можливо, не менш цікава, ніж сам факт її фактичної присутності в Україні, і потребує заглиблення у тему іранської торгівлі зброєю до Ємену та зусиль західних країн щодо боротьби з нею.

Перше виявлення закупленої Іраном зброї сталося поблизу Кривого Рогу наприкінці квітня 2022 року після того, як громадянин повідомив місцеву поліцію про знайдений сховок зброї. Коли поліцейські відкопали ящики, виявилося, що в них є зброя, захована українцями для проведення операцій «залишення в тилу» на випадок захоплення міста Росією.

У схованці зброї було декілька типів вибухівки, боєприпаси та десять китайських автоматів Type-56-I, які не експлуатувалися в Україні до війни. Попри те, що кілька європейських країн, які постачали Україні стрілецьку зброю, як відомо, мають запаси Type-56, деякі елементи цих автоматів свідчили про те, що вони були більш пізніми зразками, придбаними Іраном у Китаю в останні десятиліття.

775.png

Наприкінці квітня 2022 року в схроні зі зброєю під Кривим Рогом знайшли автомати Type-56-I китайського виробництва з Ірану. Фото: Oryx

Лише частина поставлених Type-56-1 фактично надійшла на озброєння збройних сил Ірану, а значну кількість буде притримано для використання у майбутньому регіональному конфлікті або для розподілу серед маріонеткових сил на Близькому Сході. Останнє відбудеться після інтервенції в Ємен під проводом Саудівської Аравії у 2015 році, у відповідь на яку Іран почав постачати хуситам всі види систем озброєння. Це включало все: від стрілецької зброї до систем протиповітряної оборони, крилатих ракет, боєприпасів і навіть балістичних ракет. Той факт, що вони продовжують надходити до Ємену, попри діючу морську блокаду, є свідченням досвіду Ірану в торгівлі зброєю. Проте партії зброї час від часу перехоплюють і конфіскують західні військові кораблі, що курсують у цьому районі.

Завдяки цим конфіскаціям Сполучені Штати, Велика Британія, Франція та Австралія отримали понад десять тисяч автоматів типу АК, багато з яких Type-56-I, кулемети, снайперські гвинтівки, РПГ, міномети, ПТРК, а також невелику кількість іранських систем ППО та крилатих ракет. Попри те, що захоплені системи протиповітряної оборони, безсумнівно, були збережені для ретельного вивчення розвідувальними службами, ці країни не мають особливої ​​потреби тримати в собі різні види озброєнь, виготовлених або закуплених Іраном, прокладаючи шлях для їх постачання до інших країн. З початком повномасштабної війни в Україні їх кінцевий пункт призначення був практично визначений

Подальше виявлення іранського озброєння відбулося у травні та липні 2022 року, коли 82-мм міномети HM-19 та 120-мм HM-16 іранського виробництва були помічені на озброєнні Сил територіальної оборони. 82-мм міномет HM-19 є похідною від 81-мм міномета HM-15, який був спеціально адаптований для іранських маріонеткових сил для стрільби з радянських і китайських 82-мм мінометів, поширених на Близькому Сході. 120-мм HM-16 – це іранська копія ізраїльського важкого міномета Soltam K6, який, на відміну від HM-19, стріляє мінами західного типу, а не радянськими 120-мм аналогами.

Після виявлення іранських мінометів з’явились перші докази використання боєприпасів іранського виробництва на початку вересня 2022 року. Це були 122-мм артилерійські снаряди OF-462 для гаубиці D-30, датою їх виготовлення було вказано 2022 рік. Хоча у 2022 році не повідомлялося про перехоплення партій зброї зі 122-мм снарядами OF-462, які прямували до Ємену, можливо, про таку конфіскацію просто не було офіційної інформації. За іншою версією, снаряди було закуплено в Ірану через третю країну, наприклад, Судан. Використання третіх сторін для придбання зброї та боєприпасів для України є звичайною практикою, наслідком якої на сьогодні є придбання озброєння в Азербайджану, Болгарії, Пакистану та Судану.

Цілком можливо, що в Україну тим часом потрапило ще кілька видів зброї іранського виробництва чи контрабандного іранського походження. Це може бути додаткова стрілецька зброя, кулемети, РПГ, міномети та навіть ПТРК, які також могли потрапити до арсеналу озброєнь України, який стає дедалі різноманітнішим.

військова допомога іран постачання зброї

Знак гривні
Знак гривні