Як росіяни здавались в полон на півдні, а їхні пропагандисти вкрали відео і кажуть, що з білими прапорами – українці

Розвідувальний безпілотник Сил оборони на південному фронті зняв момент ймовірної здачі в полон групи російських окупантів. Відео, де не вказано геолокацію та час фільмування, виклали 1 вересня в Telegram-каналі Груз 200, повідомляє Ліга.

OSINT-розслідувач з нікнеймом Paulius Zaleckas з'ясував, що ця локація розташована на західній околиці села Правдине між тимчасово окупованим Херсоном та прифронтовим Миколаєвом. Тож інцидент, імовірно, стався вже після початку контрнаступу ЗСУ наприкінці літа.

На відео захисники України обговорюють те, що відбувається на екрані, кажуть, що техніка/танки з позицій окупантів пішли. Один із бійців помітив, як у бік того, хто махає білим прапором, прямують інші військові армії РФ, і висловив припущення, що вони "вб'ють тих, що махають". Не довіряючи російським загарбникам з білим прапором – "від них можна очікувати будь-що", в якийсь момент українці пропонують завдати чергового удару по позиціях ворога. Незабаром після цього ліворуч у кадрі помітили ще одного росіянина з білим прапором та дали відбій на удар – "не надо! Отставить".

Розмова за кадром відбувається російською та українською мовами.

Згодом це відео в суттєво урізаному вигляді з'явилося в російських пропагандистських телеграм-каналах. Закадрові голоси на відео відсутні, а автори каналів запевняють, що люди з білими прапорами на відео – це українські, а не російські військові.

В українських телеграм-каналах факт зухвалої крадіжки помітили – і вже висміюють недолугу спробу російських пропагандистів зробити хорошу міну при поганій грі і видати капітуляцію власних військових на полі бою за поразку противника:

капітуляція окупанти гумор

Знак гривні
Знак гривні