До кінця року армія РФ відчує снарядний голод: Insider зіставив запаси і втрати

За приблизними оцінками видання The Insider, вже до кінця цього року РФ зіткнеться зі снарядним голодом і буде змушена обмежити використання артилерії. Від Текстів наголошуємо, що підрахунки викладені в статті лише одні з багатьох оцінок.

Видання вказує на те, що радянські запаси артилерійських снарядів основних калібрів — 122 мм і 152 мм — РФ витрачала під час війн, у яких вона брала участь або які розв'язала сама. Зокрема, йдеться про дві війни в Чечні, коротку кампанію в Грузії, інтенсивні бої в Україні в 2014 - 2015 роках та, значною мірою, кампанію в Сирії. Водночас під час нинішньої високоінтенсивної війни РФ витрачає велетенські кількості боєприпасів: від 40 до 60 тисяч снарядів різних типів щоденно.

Insider робить спробу підрахувати кількість снарядів, які були виготовлені в РФ з початку 2000-х років, а також отримані з 2014 року в межах програми Міноборони РФ, яка передбачала відновлення снарядів, що збереглися на артилерійських та ракетних арсеналах. Потім видання зіставляє ці цифри з витратами снарядів за пів року війни в Україні, які воно оцінює як 7 мільйонів снарядів не враховуючи тих, що були знищені на складах боєприпасів. Звідси Insider доходить висновку, що за нинішньої інтенсивності війни уже невдовзі РФ витратить стільки боєприпасів, що буде змушена зменшити використання артилерії.

Інша проблема — зношування та вихід з ладу гармат та танків. Російські артилерійські нарізні стволи мають ресурс у 2-3 тисячі пострілів, для танків цей ресурс ще менший. І це за умови належного обслуговування, яким російські солдати можуть повністю або частково нехтувати. Тож друга проблема, яку вже невдовзі відчує армія РФ — це природне зношування гармат та танків і їхній брак на полі бою. Видання припускає, що і снарядний голод, і дефіцит гармат приблизно збіжаться в часі.

Що ж до виробництва озброєння та боєприпасів, то тут Insider вказує на низку проблем. Згадуючи залежність російських підприємств від західних технологій, які зараз недоступні через санкції, брак комплектуючих та фахівців, низьку продуктивність праці, видання пояснює приреченість на провал ідеї про "імпортозаміщення". Тож скорочення виробництва оцінюється як неминуче уже в найближчий рік-півтора.

Окремо The Insider оцінює вичерпування ракет, проблеми з бронетехнікою та авіацією. Текст повністю (російською) — за посиланням.

артилерія війна зброя рф

Знак гривні
Знак гривні