ЗСУ вражають. Американські фахівці відзначають майстерність та винахідливість українського війська

Американські експерти здивовані тим, як українці використовують надану союзниками зброю.

Американські експерти та офіційні особи розповідають, що українські військові воюють з Росією за допомогою модернізованого обладнання, включаючи ракети та ракетні системи, встановлені на вантажівках і катерах. Про це йдеться в матеріалі видання The New York Times, повідомляє ZN. Подаємо переклад зі скороченнями.

Мільярди доларів військової допомоги, яку Сполучені Штати надіслали Україні, включають деякі з найдосконаліших і смертоносних систем зброї у світі. Але, на думку військових експертів, Україна також досягла значних успіхів у війні, застосовуючи зброю та обладнання несподіваними способами, а також за допомогою імпровізації.

Бійці ЗСУ на так званих "бандерамобілях". Фото ОК "Захід"
Бійці ЗСУ на так званих "бандерамобілях". Фото ОК "Захід"

Від затоплення у квітні чорноморського флагмана РФ, крейсера "Москва", до атаки на російську авіабазу в Криму в серпні — українські війська використовували американську та іншу зброю так, як мало хто очікував, кажуть експерти та чиновники Міністерства оборони США.

Наприклад, встановлюючи ракети на вантажівки, ЗСУ швидше доставляли їх на позиції для підвищення дальності стрільби. Встановивши ракетні системи на швидкохідних катерах, вони підвищили свою бойову здатність на морі. І, на подив експертів, Україна продовжує знищувати російські цілі за допомогою відносно повільних ударних безпілотників Bayraktar турецького виробництва та недорогих дронів, модифікованих для скидання гранат та інших боєприпасів.

"Вони діють за принципом Макгайвера", — говорить Фредерік Ходжес, колишній головнокомандувач армії США в Європі, згадуючи серіал 1980-х років, у якому головний герой використовує прості, імпровізовані пристрої, щоб вийти зі складних ситуацій.

Як один із прикладів наводиться використання протирадіолокаційних ракет HARM. Високопосадовець Пентагону заявив, що українські сили встановили на винищувачі МіГ-29 радянської розробки протирадіолокаційні ракети HARM, надані США – те, чого жодна авіація досі ніколи не робила. 

Американська ракета HARM, призначена для пошуку та знищення російських радіолокаційних станцій ППО, зазвичай не сумісна з МіГ-29 чи іншими винищувачами в арсеналі України. Але Україні вдалося переналаштувати датчики наведення, щоб пілоти могли запускати американську ракету зі своїх літаків радянських часів. 

ЗСУ переналаштували роботу HARM, аби сумістити їх із МІГ-29
ЗСУ переналаштували роботу HARM, аби сумістити їх із МІГ-29

Американські воєначальники, які працювали з українськими військами, стверджують, що українці завжди готові імпровізувати.

Генерал Ходжес говорить, що він помітив, "наскільки кмітливими були українці на тактичному рівні", коли працював з ними в 2013 і 2014 роках. Він додає, що адаптація американських ракета HARM для роботи на МіГах продемонструвала глибину технологічного ноу-хау в українському війську.

"Ви не можете просто почепити будь-яку ракету на будь-який літак — тут задіяно багато авіоніки та інших аспектів польоту. Але українці це зробили", — сказав він. 

Атаки в Криму демонструють дедалі агресивнішу військову тактику України, оскільки уряд в Києві зробив ставку на сили спеціального призначення та місцевих партизанів, щоб завдати удару глибоко в тилу, зруйнувати логістику ворога та успішно протистояти перевазі Росії в зброї та техніці. Американські офіційні особи кажуть, що Сполучені Штати надали детальні розвіддані, щоб допомогти українським силам атакувати російські цілі впродовж усієї війни. 

Але перший з нещодавніх ударів по Криму — серію вибухів на військовому аеродромі в Саках 9 серпня — Україна здійснила без попереднього повідомлення американських та інших західних союзників, заявили офіційні особи.

Один з американських чиновників згодом повідомив про атаки, заявивши, що українські спецназівці та партизанські групи використовували для завдання ударів імпровізовані зброю, вибухівку та тактику.

"Це все — імпровізація. Ми не отримали жодного попереднього повідомлення", — сказав чиновник на умовах анонімності.

"Діяльність на Кримському півострові, ймовірно, знаменує нову фазу у війні, коли українці переходять у наступ, спрямований на те, щоб витіснити Росію з території, яка, на думку (РФ — ред.), була безпечною", — говорить Мік Малрой, колишній чиновник Пентагону та офіцер ЦРУ.

Матеріал повністю читайте на Дзеркалі тижня

війна зсу сша допомога заходу зброя

Знак гривні
Знак гривні