"А що ж робити?" Європейська оборона більше не може рухатися "на автопілоті" — Боррель

Війна в Україні та зростання напруги в інших регіонах світу, зокрема, в країнах Сахель, невдача проєкту державотворення в Афганістані тощо примушують країни Євросоюзу шукати шляхи подолання «бонсай-ефекту» європейської армії, яка ніби й представляє собою щось реальне, але лише в мініатюрі.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель
Високий представник ЄС Жозеп Боррель

Про це у своєму блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє Укрінформ.

"Це літо надало багато матеріалу для роздумів навколо європейської оборони та її майбутнього: від війни (Росії – ред.) проти України до серйозного погіршення безпеки в Сахель та річниці захоплення Афганістану рухом Талібан. Ми маємо бути готовими постати перед важкими рішеннями та зробити розумний вибір. Якщо ми робитимемо це разом, як європейці, ми зможемо посилити нашу колективну безпеку", – вважає Боррель.

Він нагадав, що впродовж останніх двох десятиліть європейські армії готували переважно до "експедиційних операцій" за межами ЄС, наприклад в Афганістані, в Іраку або в африканському регіоні Сахель. Упродовж цього часу країни ЄС зменшували оборонні витрати, тоді як США, Росія та Китай навпаки їх збільшували. Тепер між Росією, яка за 20 років наростила оборонні бюджети на 300 %, Китаєм, який їх збільшив на 600 %, та ЄС, яка мала лише 20-відсоткове збільшення, утворився величезний розрив в питаннях оборони та безпеки.

Військовий парад у Китаї. Фото: Xinhua
Військовий парад у Китаї. Фото: Xinhua

"Європейські армії були спустошені, та могли бути названі «бонсай-арміями»: вони виглядають як реальна річ, але зменшена до мініатюрної версії", – каже Високий представник ЄС.

"Виникає питання – а що ж робити? Ми не можемо зустрічати з нашими "арміями-бонсай" більш загрозливий стратегічний ландшафт, де діють опоненти, що використовують війну високої інтенсивності. В той же час, ми не можемо також бути задоволеними результатами нашої експедиційної військової діяльності", – сказав Боррель.

На його думку, європейські армії мають одночасно готуватися і до територіальної оборони, і до відповіді на загрози "асиметричної війни". Краще уникнути помилок, що можуть коштувати дорого, ніж продовжувати рухатися "на автопілоті", ігноруючи зміни в світі, каже Боррель. Тож раїни-члени ЄС мають інвестувати в краще й разом, набагато більше співпрацювати у питаннях оборони. "Перелік пропозицій які ми ухвалили разом із Стратегічним Компасом відкривають довгий шлях для посилення нашого колективного впливу, якщо вони будуть повною мірою імплементовані", – підкреслив Високий представник ЄС.

обороздатність війна євросоюз армія

Знак гривні
Знак гривні