Понад 1000 викрадених з Маріуполя дітей опинилися у віддалених регіонах РФ

Викрадення й подальша депортація дітей – одна з тактик терору російських окупантів проти українців. Рашисти продовжують викрадати українських дітей і вивозити їх у віддалені регіони Росії з подальшим усиновленням і "перевихованням".

Про це повідомляють "ІнфоВійська України" з посиланням на інформацію, оприлюднену Краснодарським управлінням з питань сім'ї та дитинства.

"Рашисти продовжують красти українських дітей, (часто перед цим вбивши їхніх батьків) відправляючи їх "на перевиховання" вглиб Росії подалі від їхніх родичів, України, Європи та здорового глузду", – йдеться у повідомленні.

Судячи з інформації Краснодарського управління, понад 1000 викрадених з Маріуполя українських дітей незаконно всиновили в різних, переважно віддалених, регіонах Росії. Йдеться про Тюмень, Іркутськ, Кемерово та Алтай.

Ще понад 300 нелегально вивезених з Батьківщини українських дітей росіяни розмістили в закладах утримання Краснодарського краю.  

Для заохочення своїх громадян незаконно прилаштовувати викрадених дітей російська влада обіцяє їм матеріальні виплати. Наприклад, за "всиновлення" викраденого українця віком до трьох місяців родина росіян отримає виплату "материнського капіталу". 

Fa1Ac9IXkAENYf7.jpg

На інформацію, оприлюднену Краснодарським управлінням з питань сім’ї та дитинства, вже відреагувало українське МЗС, опублікувавши відповідну заяву.

"Російська Федерація продовжує викрадати дітей з території України та влаштовувати їхнє незаконне усиновлення з боку російських громадян.

Такі дії РФ грубо порушують Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни від 1949 року, яка передбачає зобов’язання держави-окупанта не змінювати громадянського статусу дітей, а також Конвенцію ООН про права дитини від 1989 року.

Закликаємо міжнародне співтовариство, зокрема ООН, засудити триваючі злочини Росії проти дітей на території України, а також вжити негайних заходів проти Москви задля припинення нею зухвалих порушень норм міжнародного права.

Усі українські діти, які були незаконно переміщені на територію Росії, мають бути повернуті до їхніх батьків або законних опікунів", – йдеться у заяві.

Нагадаємо, що в Україні була запущена інформаційна єдина державна платформа з розшуку дітей “Діти війни”. За її даними, станом на 27 серпня 723 дитини внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну були поранені, 374 загинули, 226 зникли безвісти й близько 7 тис. є примусово переміщеними та депортованими.

Утім, точну кількість постраждалих дітей встановити неможливо через активні бойові дії та тимчасову окупацію частини території України.

викрадення дітей воєнні злочини рф росія терорист депортація

Знак гривні
Знак гривні