Американські безпілотники: ЗСУ отримають ScanEagle, Пентагон готує контракт на Switchblade 600 для України

Збройні Сили України отримають американські безпілотні авіаційні комплекси ScanEagle. Тим часом Міністерство оборони США готується укласти контракт на передачу Україні ударних БПЛА “Switchblade 600”.

Розвідувальні дрони увійшли у новий пакет військової допомоги від США, інформує "Мілітарний".

Президент Сполучених Штатів Джо Байден, 19 серпня, санкціонував надання додаткової допомоги Україні, використовуючи свої президентські повноваження щодо передачі надлишкової зброї із запасів Армії США.

Повідомлено про передачу 15 ScanEagle, але не зрозуміло, чи йдеться саме про комплекси, чи про загальну кількість літальних апаратів.

2534776-1024x614-1.jpg

Пневматична система для запуску дронів ScanEagle. Фото: Мілітарний

ScanEagle — американські безпілотні літальні апарати, розроблені компанією Insitu, яка є дочірньою компанією Boeing. Його створили на базі БПЛА SeaScan, комерційного дрона, призначеного для спостереження за рибою.

Основне завдання дронів – забезпечувати розвідку з повітря та допомагати у цілевказуванні артилерії та іншому озброєнню.

Загальний час польоту безпілотника може сягати 24+ години, залежно від конфігурації системи, дальність польоту – 100 кілометрів. Дрон може розвивати швидкість до 139 км/год.

Розмір і вага БПЛА за даними виробника:

Дрон може оснащуватися інфрачервоною або звичайною камерами, що встановлюється в носовій частині БПЛА і можуть обертатися.

До складу комплексу ScanEagle входять пневматична пускова установка катапультного типу Sky Wedge, посадковий пристрій Sky Hook та пункт керування, які мають невеликі габарити.

Посадка здійснюється за допомогою патентованої технології SkyHook, яка полягає в тому, що літак у повітрі на льоту чіпляється за трос, що звисає з 30-метрової щогли.

Ці безпілотники експлуатуються в більш ніж 20 країнах світу.

Також Міністерство оборони США готується укласти контракт на передачу Україні ударних БПЛА “Switchblade 600”.

Про це у відповідь на лист військового порталу “Defense News” повідомила речниця Пентагону Джессіка Максвелл.

Зокрема, прессекретар Пентагону Джессіка Максвелл зазначила, що контракт на постачання перших 10 дронів “Switchblade 600” з компанією “AeroVironment” буде підписано протягом місяця.

Водночас зазначають у Пентагоні, постачання нових безпілотників ускладнюється тим, що вони все ще вважаються у США прототипом, тож перед відправленням мають бути випробувані й оцінені.

Switchblade600_02-1-1536x680-1.jpg

Swthcblade 600. Фото: Мілітарний

“Switchblade 600” має протитанкову бойову частину типу і може знищувати важку бронетехніку, зокрема і танки.

Цей баражуючий боєприпас з вагою у 23 кг здатен знищувати цілі атакою “зверху”. Час перебування у повітрі — 40 хвилин, під час яких він може подолати 40 км, а також баражувати у повітрі. Максимальна швидкість атаки — 185 км/год.

Імовірно, БПЛА будуть передані Україні в рамках додаткового пакета військової допомоги, коли саме Україна отримає ці безпілотники, наразі невідомо.

україна-сша західна зброя безпілотники

Знак гривні
Знак гривні