"Агенти у рясах" в "окупованій Лаврі". Реакція на зустріч Онуфрія з полоненими росіянами і його заяви щодо війни

Очільник УПЦ (МП) Онуфрій зустрівся у Києво-Печерській Лаврі з полоненими російськими окупантами, яких привезли за сприяння журналіста та блогера Володимира Золкіна (відео тут), і зробив кілька заяв щодо війни, передає "Союз православних журналістів".

Онуфрій сказав, що "зупинити" бойові дії можна "словом любові". "Треба знайти слово любові, яке могло б змусити замовкнути гармати, зупинити ракети. Ми хочемо, щоб був мир. Наша УПЦ робила все, щоб російський та український народи жили в мирі, злагоді та любові. Вийшло так, як вийшло. Але навіть якщо зло сталося, його слід зупинити. Нехай Господь дасть нашим правителям мужність, розум, мудрість знайти те слово любові, яким зупиняється всяке зло", – зазначив предстоятель церкви Московського патріархату.

Далі митрополит Онуфрій попросив божого благословення для "усіх людей" на "полі бою"

"Хочу побажати, щоб Бог оберігав вас, усіх людей, що перебувають на полі бою. Війна – не той засіб, яким можна досягти єдності між народами, між сім'ями. Насильство неспроможне створити єдність, єдність створюється любов'ю. А любов – це Бог. Той, хто молиться і виконує божественні заповіді, є Божою людиною. Нехай Бог благословить наші землі миром", – заявив предстоятель УПЦ (МП).

При цьому він наголосив на спільному, як він вважає, духовному корінні українців та росіян. "Не знаю, чи розумієте ви, чи ні, але так не повинно бути. Не можна вбивати один одного. Смерть не приносить нікому користі, а лише горе у кожну оселю. Щоб народи, що вийшли з єдиної купелі Хрещення, воювали одне з одним – це ганьба. І ми повинні зробити все, щоб це безумство припинилося", – підсумував Онуфрій.

300806048_5433958213308603_8835207751983363696_n.jpg

Кадр з відео

Зустріч Онуфрія з полоненими окупантами викликала обурення з-поміж представників громадського, релігійного та політичного секторів.

Народний депутат Ростислав Павленко засудив зустріч Онуфрія з полоненими окупантами й заяви митрополита, зроблені під час події:

"Ані про покаяння за агресію. Ані про відповідальність за зло. Ані про нашестя чужинців, від якого боронять Україну – і віддають життя за други своя – наші захисники. Зате багато – про благословення всіх (?!) на полі бою. Не молитву за скоріше звільнення від путінського запаморочення і відмову від агресії. Та і яка ж агресія? «Сталося, як сталося». Саме собою, мабуть.

… ну і для повноти картини. За повідомленням у медіа (але не на сайті УПЦ), Онуфрій висвятив єпископів Павла і Спиридона на Луганщині, відомих зв‘язками з окупантами, на архієпископів. Натомість у бік єднання, чи бодай порозуміння з ПЦУ – жодного кроку. Абсурдні умови для діалогу не зняті, розрив з Вселенським Православ‘ям триває. Такі дії набагато чіткіше, ніж слова, показують природу УПЦ. Яка жодним чином не змінилась після 27 травня".

Буфер обміну01.jpg

Фейсбук-сторінка капелана і священника Миколи Мединського

Голова комітету ВР з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе згадала про "агентів у рясах", які безкарно руйнують країну зсередини:

"Предстоятель філії ФСБ – УПЦ Онуфрій у самісінькій Києво-Печерській Лаврі зустрівся з російськими вбивцями жінок і дітей та побажав їм, щоб... "Бог оберігав усіх людей на полі бою". Тобто, щоб Бог оберігав наших убивць.

Ця «церква» може зібрати мільйон показових соборів, де буде відхрещуватися від Москви, але її суть не зміниться – доведено численними антиукраїнськими справами.

Як так сталося, що відверті провідники руского міра досі отруюють душі людей? Вони не просто не покарані – вони оскверняють Лавру присутністю там масових убивць. Лавра окупована, як і окуповані голови тих, хто не бачить чи не хоче бачити загрози від агентів у рясах і дозволяє їм безкарно руйнувати країну зсередини".

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Євстратій після виступу Онуфрія звернув увагу на три тези, висловлені керівником УПЦ (МП):

"Що ж почули від нього ті, хто прийшов нас вбити?

1.«Получилось так, как получилось… зло произошло…»

Тобто все сталося саме собою, винуватців нема. Як стихійне лихо, до наслідків якого ніхто не причетний.

Ось старалися-старалися зверхники МПвУ три десятки років, щоби Україна скорилася «русскому міру», щоби тут любили Москву як «Третій Рим», щоби вірили у вигадки про «неподільну Святу Русь», щоби не опиралися окупантам, а квітами їх зустрічали, а не вийшло. Опираються. Воюють. Гармати не мовчать. Русскій корабль – пішов на дно, і не один… «Получилось как получилось» – звучить з вуст Онуфрія ніби як виправдання перед тими, хто прийшов нас полонити. Не з квітами вас зустріли, а ось як, вибачайте…

2.«Хочу пожелать, чтобы Бог хранил вас, всех людей, кто находится на поле брани».

Офіційно в МПвУ обурюються, що Кирил Гундяєв благословляє російське військо вбивати українців. Але ось і митрополит Онуфрій бажає окупантам Божої охорони.

Ні слова про зло, яке вони принесли. Ні слова заклику до покаяння за вбивства і руйнування. Ну справді ж: якщо все сталося саме собою, то оці військовополонені, як і російські вояки «на поле брани», їхні колеги – «не винні».

3.«Чтобы народы, вышедшие из единой купели Крещения, воевали друг с другом – это позор». «Позор» – не це, а лукавство, якого не має бути в словах пастиря.

Немає ніякого «друг с другом». Такі слова – фактично формула громадянської війни, кремлівський наратив, який, до речі, і особисто Онуфрій просував, розповідаючи про саме таку – «громадянську» – війну в своїх нечисленних інтерв‘ю.

Насправді Росія воює ПРОТИ України. Росія НАПАЛА на Україну. Росія окупувала частину її території та хоче окупувати ще більше.

Як тільки Росія полишить нашу землю та повернеться до кордонів, угоду про які вона сама ж і підписала – війна завершиться.

А вираз Онуфрія урівнює дві сторони, як нібито однако винні, чи однаково невинні".

окупанти упцмп релігійна безпека онуфрій

Знак гривні
Знак гривні