ВР обрала членами Вищої ради правосуддя Мороза і Маселка, якого закликали підтримати активісти (Оновлено)

Підтримку кандидатури Романа Маселка на посаду члена Вищої ради правосуддя висловили чимало відомих осіб з громадського сектору.

Хто такий Роман Маселко?

Роман Маселко народився у Львові, у 2001 році закінчив юридичний факультет ЛНУ імені Франка. У 2012-му – отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

У часи Революції Гідності був адвокатом близько двох десятків автомайданівців, яких переслідували за поїздку до Межигір'я в грудні 2013 року. Працював безкоштовно. Збирав і систематизував докази масштабної фальсифікації рапортів ДАІ, на підставі яких автомайданівців притягували до відповідальності. Після закінчення Революції Маселко домагався дисциплінарної та кримінальної відповідальності причетних працівників ДАІ та суддів. Брав активну участь у розробці судової реформи. 

З 2015 року Роман Маселко – року член Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро (з 2017-го – голова Ради). Член Громадської ради доброчесності та експерт Реанімаційного пакета реформ.

299679065_10166378743105564_5546349453667616998_n.jpg

Юрист Роман Маселко. Фото: Тетяна Печончик/Фейсбук

Хто підтримує Маселка?

Підтримку кандидатурі Маселка вже висловили адвокатка родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська, режисер-політв'язень Олег Сенцов, музикант Олександр Положинський, адвокат Масі Наєм, правозахисниця Тетяна Печончик громадський діяч Валерій Пекар, журналіст Майкл Щур, голова правління фундації DEJURE Михайло Жернаков та інші.

"Роман Маселко – особистий ворог багатьох корумпованих суддів на зразок вовка та аблова й вже цього факту достатньо, щоб зрозуміти, що саме такі люди як Роман і мають змінювати цю корумповану систему", – написав про кандидата Олег Сенцов.

299590746_2955082844642895_820908876257991167_n.jpg

Ілюстрація: Михайло Жернаков/Фейсбук

"У парламенті – важливе голосування за обрання членів Вищої ради правосуддя. Органу, відповідального за призначення суддів і звільнення суддів-порушників. Є чотири кандидати на дві вакансії.

Два з них – Заічко і Талько – м'яко кажучи, не відповідають критеріям доброчесності. І сам факт винесення їхніх кандидатур на пленарне засідання для голосування є ганьбою нинішньої влади.

Два інших – прийнятні кандидати. Причому Roman Maselko – не просто прийнятний, а гідний усілякої підтримки. Адвокат Майдану, людина, що доклалася до звільнення 60 суддів Майдану і 20 суддів, які порушували закон. Кому ж, як не такій людині бути членом ВРП?" – написав співкоординатор "Простір свободи" Тарас Шамайда.

Оновлено

Верховна Рада обрала членами Вищої ради правосуддя Романа Маселка та Миколу Мороза.

Про це повідомляє народний депутат Ярослав Железняк, Центр протидії корупції і Автомайдан.

У "Центрі протидії корупції" заявили, що "парламент обрав найкращого кандидата" – Романа Маселка, інформує УП.  

За даними ЦПК, "суддівська мафія намагалась зірвати сьогоднішнє голосування, але цей план провалився, в тому числі завдяки згуртованості суспільства".

"Попереду інші призначення, зокрема, 8 членів ВРП мають обрати судді. І ми досі дуже скептичні щодо їхнього вибору, тому будемо ретельно стежити за процесом надалі" – заявили у ЦПК.

"Автомайдан" також заявив, що призначення Романа Маселка до ВРП – важливий крок до реального очищення судової системи.

Своєю чергою Микола Мороз "надав вичерпні пояснення щодо походження свого майна та зв’язків", тому жодних зауважень до його призначення від громадськості не було.

У фрагменті використані матеріали "Еспресо.Захід".

правосуддя громадський сектор судова реформа

Знак гривні
Знак гривні