"Повернись живим" і компанія-виробник Bayraktar підписали меморандум про співпрацю

3 липня у Стамбулі фонд "Повернись живим" і компанія Baykar підписали меморандум щодо подальшої співпраці.

Про це повідомляє пресслужба фонду.

«Повернись живим» виходить на новий системний рівень роботи із міжнародними партнерами. Як інституція ми усвідомлюємо, що російсько-українська війна, на жаль, не закінчиться завтра, й тому націлені на послідовну “роботу в довгу”. 24 лютого все змінило, і ми прокинулися у новій реальності навколо. Віднині не лише держава є гравцем на міжнародному рівні озброєння країни, а й такі фонди, як наш. І ми готові до цього долучатися та надавати плече підтримки державі, зокрема, виробами військового призначення», — розповідає директор фонду Тарас Чмут.

Читайте також: Безпілотні літальні апарати захопили небо. Все про російські та українські безпілотники в інфографіці

Водночас Халук Байрактар, директор компанії Baykar, що виробляє такі ударні БПЛА, як Bayraktar TB2 і Bayraktar Akinci, наголосив: «Наш розвиток і орієнтована на людей культура відіграють провідну роль у допомозі Україні та фонду “Повернись живим”. Нам є що одне одному дати в цій співпраці, ми впевнені в тому, що спільними зусиллями ми вийдемо на нові горизонти насамперед демонстрації людяності та перемоги України».

БАЙКАР-9.jpg

Тарас Чмут і Халук Байрактар. Фото: "Повернись живим"

Усі деталі майбутньої взаємодії сторони наразі не розкривають. Однак партнери дійшли згоди щодо впровадження кращих практик та міжнародних стандартів для розвитку співробітництва та залучення інших представників до такої співпраці.

Читайте також: Виробник Bayraktar заявив, що ніколи не дозволить продаж безпілотників Росії

"З травня цього року ми — без зайвого розголосу — реалізовували закупівлю безпілотного ударного комплексу Bayraktar TB2 у складі трьох літаків, наземної станції управління, декількох десятків корегованих боєприпасів та супутнього базового обладнання. Успішна реалізація першої угоди дозволяє планувати подальшу плідну співпрацю. Звичайно, так само непублічну.

Оглянувши виробничі потужності Baykar, ознайомившись з тими перспективними проєктами, які наразі розробляються, можна з впевненістю говорити — переозброєння України має відбуватися у тісній взаємодії з турецькими колегами — їм є що пропонувати нам як сьогодні, так і в майбутньому", — заявив Чмут.

Нагадаємо, 26 липня фонд "Повернись живим" оголосив про купівлю та передачу українським військовим безпілотного авіаційного комплексу Bayraktar TB2, загальною вартістю 16 502 450 доларів США. Щоб угода стала можливою, у березні 2022 року фонд отримав дозвіл на імпорт товарів військового призначення.

БАЙКАР-8.jpg

Baykar — турецька військова компанія, яка з 2000 року займається виробництвом БПЛА. До того, з моменту заснування у 1986-му, підприємство концентрувалося на виробництві автомобільних запчастин, але згодом цей напрямок витіснило конструювання безпілотних авіаційних комплексів. Зараз Baykar створює БПЛА як для внутрішнього, так і для зовнішнього ринку. Компанія відома, зокрема, такими ударними безпілотниками як Bayraktar TB2 і Bayraktar Akinci.

повернись живим туреччина Байрактар волонтери

Знак гривні
Знак гривні