Теракт в Оленівці: поки ООН планує місію зі встановлення фактів, Росія фабрикує докази

Росія працює над фабрикацією доказів удару по українських військовополонених в Оленівці, щоб покласти провину на Збройні сили України.

Як повідомляє РБК-Україна, про це пише Associated Press з посиланням на джерела в американській розвідці.

У розвідці США з'ясували, що Росія намагається підкинути неправдиві докази, щоб покласти на Україну відповідальність за загибель військовополонених в Оленівці 29 липня, повідомив офіційний представник США, знайомий з даними розвідки.

Чиновник, який не був уповноважений давати публічні коментарі й поділився інформацією на умовах анонімності, сказав, що засекречені розвіддані показують, що російські офіційні особи спробують підкинути боєприпаси високомобільних артилерійських ракетних систем середньої дальності або HIMARS, як "докази" того, що в атаці використовувалися системи, надані Україні США.

В американській розвідці вважають, що Росія прийме подібні заходи, оскільки очікує, що незалежні слідчі та журналісти в кінцевому підсумку отримають доступ до місця трагедії.

Тим часом ООН планує запустити місію, яка займеться "встановленням фактів" трагедії в Оленівці.

Про це заявив генсекретар ООН Антоніу Гутерріш під час пресконференції.

"Ми отримуємо запити від Російської Федерації та запити від України провести розслідування щодо подій (в Оленівці - ред.). Я вирішив, відповідно до своєї компетенції та повноважень, почати місію з пошуку фактів. У мене немає повноважень проводити кримінальні розслідування, але можу запустити місію з пошуку фактів", – заявив Гутерріш.

Він також додав, що в результаті роботи місії встановлені факти будуть передані урядам України та РФ.

"Я сподіваюся, що ми зможемо домовитися про коло повноважень цієї місії. Ми шукаємо компетентних, незалежних людей... І ми сподіваємося мати всі можливості з обох сторін для доступу до всіх даних, необхідних для з'ясування правди про те, що трапилося. Це питання, до якого ми підійшли дуже серйозно. І ми наполегливо працюємо над ним", – наголосив генсек ООН.

оленівка воєнні злочини рф оон полонені

Знак гривні
Знак гривні