"Ми ніколи не поступимося автократам". Ненсі Пелосі про США, Україну та Тайвань

Як і Україну, що воює проти агресора-Росії за свою свободу, Вашингтон підтримує демократичний Тайвань перед китайською загрозою, і геополітичним противникам Сполучених Штатів "ясно дали зрозуміти", що Америка ніколи не поступиться автократам.

Про це в колонці для The Washington Post написала з нагоди резонансного візиту на Тайвань речниця Палати представників США Ненсі Пелосі, інформує Liga.net.

Вона нагадала, що ось уже майже пів століття США віддані розвитку демократичного Тайваню і підтримують "глибоку дружбу, засновану на спільних інтересах та цінностях: самовизначенні та самоврядуванні, демократії та свободі, людській гідності та правах людини".

Відповідний закон, зазначила Пелосі далі, ухвалений Конгресом і підписаний президентом Джиммі Картером близько 43 років тому, зобов'язує Вашингтон "розглядати будь-які спроби визначити майбутнє Тайваню іншими, ніж мирними засобами... загрозою миру та безпеці в західній частині Тихого океану – такими, що викликають серйозне занепокоєння США".

"Сьогодні Америка повинна пам'ятати про це присягання. Ми повинні підтримати Тайвань, острів стійкості, який перебуває під загрозою", – додала Пелосі, вказавши на зростання ризику силового захоплення острова Китаєм.

125307-1_large.jpg

Ненсі Пелосі. Фото: AFP

Пелосі нагадала також про "жахливу" ситуацію з правами людини та "зневажання верховенства закону" в КНР, наголосивши на бажанні глави країни Сі Цзіньпіна "посилити свою владу".

"Перед обличчям посиленої агресії Комуністичної партії Китаю візит нашої делегації слід розглядати як недвозначну заяву, що Америка підтримує Тайвань, нашого демократичного партнера, захищаючи себе і свою свободу", – написала вона.

Демократка від Каліфорнії наголосила – "ми не можемо залишатися осторонь і <...> здійснюємо цю поїздку в момент, коли світ стоїть перед вибором між автократією та демократією".

"Поки Росія веде навмисну незаконну війну проти України, вбиваючи тисячі безневинних людей, навіть дітей, важливо, щоб Америка та наші союзники ясно дали зрозуміти, що ми ніколи не поступимося автократам", – наголошується в заяві.

2 серпня 2022 року борт Пелосі, за яким на трекері цивільних літаків стежили близько 800 000 осіб, на тлі апокаліптичних прогнозів ("Китай зіб'є борт, розпочнеться Третя світова війна") приземлився в Тайбеї. Пекін засудив візит і розпочав масштабні військові навчання біля острова.

У Білому домі зазначили, що реакція Китаю на візит Пелосі була "помірнішою, ніж очікувалося".

пелосі тайвань сша Китай

Знак гривні
Знак гривні